TÜRK
GIDA KODEKSİ GIDALARDAKİ MİKOTOKSİN SEVİYELERİNİN
RESMİ
KONTROLÜ İÇİN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA
VE
ANALİZ METODU KRİTERLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ
NO: 2018/10)
Amaç ve kapsam
MADDE 1 –
(1) Bu Tebliğin amacı, gıdalardaki mikotoksin seviyelerinin resmi kontrolü
için numune alma, numune hazırlama ve analiz metodu kriterlerini
belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1)
Bu Tebliğ, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 −
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Alt parti:
Numune alma metodunu uygulamak amacıyla büyük bir partinin fiziksel olarak
ayrılmış ve tanımlanabilir kısmını,
b) Bakanlık: Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
c) Birincil
(İnkremental) numune: Parti veya alt partinin tek bir yerinden alınan madde
miktarını,
ç) Laboratuvar
numunesi: Laboratuvar için hazırlanmış numuneyi,
d) Paçal numune:
Parti veya alt partiden alınan birincil numunelerin tamamının
birleştirilmesi ile elde edilen ve parti ve alt partileri temsil eden
numuneyi,
e) Parti: Numuneyi
alan kontrol görevlisi tarafından; orijin, çeşit, paketleyici veya
gönderici firma, ambalaj tipi, işaretleme gibi özelliklerinin aynı olduğu
belirlenen ve bir seferde teslim edilen gıdanın tanımlanabilir miktarını,
f) Şahit numune:
İtirazlı durumlar için, paçal numuneden ayrılan numuneyi,
ifade eder.
Numune alma
MADDE 4 – (1)
Gıdalardaki mikotoksin seviyelerinin resmi kontrolleri için; Ek-1 ilâ
Ek-13’te yer alan hükümlere göre numune alınır.
Numune
hazırlama ve analiz metodu kriterleri
MADDE 5 – (1)
Gıdalardaki mikotoksin seviyelerinin resmi kontrolleri için Ek-14’te yer
alan hükümlere göre numune hazırlanır ve analiz metodu kriterleri sağlanır.
Avrupa Birliği
mevzuatına uyum
MADDE 6 – (1)
Bu Tebliğ, 23/2/2006 tarihli ve 2006/401(AT) sayılı Gıdalardaki Mikotoksin
Limitlerinin Resmi Kontrolü için Numune Alma ve Analiz Metotları Avrupa
Birliği Komisyon Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum
çerçevesinde hazırlanmıştır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 7 – (1)
15/8/2011 tarihli ve 28026 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü için Numune
Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (Tebliğ No:
2011/32) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1
– (1) Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında resmi kontroller
için gıdalarda analiz yapan kurum ve kuruluşlar 30/6/2018 tarihine kadar bu
Tebliğ hükümlerine uyum sağlamak zorundadır. Bu Tebliğ hükümlerine uyum
sağlayıncaya kadar, bu Tebliğ ile yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi
Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü için Numune Alma, Numune
Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2011/32)
hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
Yürürlük
MADDE 8 – (1)
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 – (1)
Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekleri
için tıklayınız
|