TÜRK
GIDA KODEKSİ
KAKAO VE
ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ
NO: 2017/29)
Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Tebliğin amacı; kakao ve çikolata ürünlerinin tekniğine ve hijyen
kurallarına uygun şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası,
depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin
özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1)
Bu Tebliğ, kakao çekirdeği, kakao nibi, kakao kitlesi, kakao keki dahil
kakao ve çikolata ürünlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1)
Bu Tebliğ, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1)
Bu Tebliğde geçen;
a) Beyaz çikolata:
Kakao yağı, süt veya süt ürünleri ile şekerlerden elde edilen, bileşiminde
en az % 20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi bulunan ve süt yağı
içeriği en az % 3,5 olan ürünü,
b) Bol sütlü
çikolata: Kakao ürünleri, şekerler ve süt veya süt ürünlerinden elde
edilen, toplam kakao kuru maddesi en az % 20, süt kuru maddesi en az % 20,
yağsız kakao kuru maddesi en az % 2,5, süt yağı en az % 5, toplam yağı
(kakao yağı ve süt yağı) en az % 25 olan ürünü,
c) Chocolate a la
taza: Kakao ürünleri, şekerler ve buğday, pirinç veya mısır unu veya
bunların nişastası ile hazırlanan, kakao yağı en az % 18 ve yağsız kakao
kuru maddesi en az % 14 olan toplam kakao kuru maddesi en az % 35 olan ve
en fazla % 8 un veya nişasta içeren ürünü,
ç) Chocolate
familiar a la taza: Kakao ürünleri, şekerler ve buğday, pirinç veya mısır
unu veya bunların nişastası ile hazırlanan, kakao yağı en az % 18 ve yağsız
kakao kuru maddesi en az % 12 olan toplam kakao kuru maddesi en az % 30
olan ve en fazla % 18 un veya nişasta içeren ürünü,
d) Çikolata: Kakao
ürünleri ile şekerlerden elde edilen, en az % 18 kakao yağı ve en az %14
yağsız kakao kuru maddesi içeren toplam kakao kuru maddesi içeriği en az %
35 olan ürünü,
1) Vermisel
çikolata: En az % 12 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi
içeren toplam kakao kuru maddesi içeriği en az % 32 olan tanecik, ince tel
veya pul halinde sunulan ürünü,
2) Kuvertür
çikolata: En az % 31 kakao yağı ve en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi
içeren, toplam kakao kuru maddesi içeriği en az % 35 olan ürünü,
3) Fındık ezmeli /
Gianduja (veya 'gianduja' kelimesinin türevlerinden biri) çikolata: En az %
8 yağsız kakao kuru maddesi içeren toplam kakao kuru maddesi miktarı en az
% 32 olan çikolataya, 100 g ürün en az 20 g ve en fazla 40 g fındık
içerecek miktarda ince öğütülmüş fındık eklenmesiyle elde edilen ürünü,
e) Çikolata tozu,
toz çikolata: Kakao tozunun şeker ile karıştırılması sonucu elde edilen ve
kütlece en az % 32 oranında kakao tozu içeren ürünü,
f) Dolgulu
çikolata: Dış kısmı bu fıkranın (a), (b), (d) ve (n) bentlerinde tanımlanan
ürünlerin her hangi birinden oluşan ürünü,
g) İçilebilir
çikolata, şekerli kakao, şekerli kakao tozu: Kakao tozunun şeker ile
karıştırılması sonucu elde edilen ve en az % 25 kakao tozu içeren ürünü,
ğ) Kakao, kakao
tozu, toz kakao: Temizlenmiş, kabuğu soyulmuş ve kavrulmuş kakao
çekirdeklerinin toz hale getirilmesiyle elde edilen ve kuru madde
ağırlığına göre en az % 20 kakao yağı içeren ve % 9'dan fazla nem içermeyen
ürünü,
h) Kakao
çekirdeği: Kakao ağacı (Theobroma cacao L.) meyvesinin kapsülünün,
tekniğine uygun bir şekilde uzaklaştırılmasından sonra fermente edilip
kurutulmasıyla elde edilen ürünü,
ı) Kakao keki:
Kakao nibi veya kakao kitlesinin yağının kısmen veya tamamen
uzaklaştırılmasından sonra kalan ürünü,
i) Kakao kitlesi /
hamuru / likörü: Kakao nibinin, bileşenlerinde herhangi bir değişikliğe yol
açmadan mekanik olarak parçalanması sonucu elde edilen ürünü,
j) Kakao kuru
maddesi: Kakao çekirdeğinden elde edilen kabuk ve su dışındaki kakao yağı
dâhil kakao bileşenlerini,
k) Kakao nibi:
Kavrulmuş veya kavrulmamış kakao çekirdeğinin kırılarak kabuğunun ayrılması
ile elde edilen, kakao yağı ve yağsız kakao kuru maddesinden oluşan ürünü,
l) Kakao yağı:
Kakao çekirdekleri veya kakao çekirdeği parçalarından elde edilen ve
beşinci maddenin birinci fıkrasının (ğ), (h) ve (ı) bentlerinde belirtilen
niteliklere sahip olan yağı,
m) Süt kuru
maddesi: Bu Tebliğ kapsamında yer alan ve üretiminde süt veya süt ürünleri
kullanılan ürünlerde; tam yağlı, yarım yağlı veya yağsız süt, krema,
tereyağı veya süt yağının suyunun kısmen veya tamamen uzaklaştırılması ile
elde edilen sütün su dışındaki bileşenlerini,
n) Sütlü çikolata:
Kakao ürünleri, şekerler ve süt veya süt ürünlerinden elde edilen, en az %
25 toplam kakao kuru maddesi, en az % 14 süt kuru maddesi, en az % 2,5
yağsız kakao kuru maddesi, en az % 3,5 süt yağı, en az % 25 toplam yağ
(kakao yağı ve süt yağı) içeren ürünü,
1) Vermisel sütlü
çikolata: En az % 20 toplam kakao kuru maddesi, en az % 12 süt kuru maddesi
ve en az % 12 toplam yağ (kakao yağı ve süt yağı) içerecek şekilde tanecik,
ince tel veya pul halinde sunulan ürünü,
2) Kuvertür sütlü
çikolata: En az % 25 toplam kakao kuru maddesi, en az % 14 süt kuru
maddesi, en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi, en az % 3,5 süt yağı, en az
% 31 toplam yağ (kakao yağı ve süt yağı) içeren ürünü,
3) Fındık ezmeli /
Gianduja (veya 'gianduja' kelimesinin türevlerinden biri) sütlü çikolata:
En az %10 süt kuru maddesi içeren sütlü çikolataya, 100 g ürün en az 15 g
ve en fazla 40 g fındık içerecek şekilde ince öğütülmüş fındık eklenmesiyle
elde edilen ürünü,
o) Şeker:
23/8/2006 tarihli ve 26268 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Şeker Tebliği (Tebliğ No: 2006/40)’ne uygun şekerleri,
ö) Tane Çikolata
veya Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini oluşturacak şekilde
çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata veya beyaz çikolataların
herhangi birinden veya bunların diğer yenilebilir maddelerle
kombinasyonundan veya karışımından oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolata
ya da dolgulu çikolatadan oluşan ürünü,
p) Yağı azaltılmış
kakao, yağı azaltılmış kakao tozu: Kuru madde ağırlığına göre %20’den az
kakao yağı içeren kakao tozunu,
r) Yenilebilir
madde: Doğrudan insan tüketimine sunulabilen gıdayı,
ifade eder.
Ürün
özellikleri
MADDE 5 – (1)
Ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Kakao
çekirdekleri kendine özgü koku ve renkte olur; böcek yenikli, çimlenmiş,
isli, yabancı çekirdek sayısı % 6’dan; küflü çekirdek sayısı % 4’ten,
arduvaz görünümlü çekirdek sayısı % 8’den fazla olmaz.
b) Embriyo veya
kakao yağının çözücü ile ekstraksiyonu sonucu oluşan artıkları kakao
ürünlerinin üretiminde kullanılamaz.
c) Kakao
kitlesinde kakao yağı kütlece % 47 - 60, kakao kabuk ve embriyo
kalıntılarının toplam miktarı yağsız kuru madde üzerinden kütlece en fazla
% 5 veya kakao kabuk kalıntılarının miktarı alkali ile işlem görmemiş
olanlarda kütlece en fazla % 1,75 olur.
ç) Kakao kekinde
kabuk ve embriyo kalıntılarının toplam miktarı yağsız kuru madde üzerinden
kütlece en fazla % 5 veya kakao kabuk kalıntılarının miktarı alkali ile
işlem görmemiş olanlarda en fazla % 4,5 olur.
d) Fındık ezmeli /
Gianduja çikolataya, son üründe % 5’i geçmeyecek biçimde, süt ve/veya
evaporasyonla elde edilen süt kuru maddesi ilave edilebilir.
e) Fındık ezmeli /
Gianduja çikolataya ve fındık ezmeli / gianduja sütlü çikolataya, bütün
veya kırılmış olarak badem, fıstık, fındık ve diğer sert kabuklu meyveler
eklenebilir. Eklenen sert kabuklu meyvelerin miktarı, ince öğütülmüş fındık
dâhil ürünün toplam ağırlığının %60’ını geçemez.
f) Dolgu kısmında
fırıncılık ürünleri, hamur işleri, bisküvi ve yenilebilir buz bulunan
ürünler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen şekilde
tanımlanamaz.
g) Dolgulu
çikolatada, çikolata dış kısmı, toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini
oluşturur.
ğ) Kakao yağının
serbest yağ asidi içeriği oleik asit cinsinden % 1,75’ten fazla olmaz.
h) Kakao yağında
petrol eteri kullanılarak tespit edilen sabunlaşmayan madde miktarı %
0,5'ten fazla olmaz.
ı) Pres kakao
yağında petrol eteri kullanılarak tespit edilen sabunlaşmayan madde miktarı
% 0,35'ten fazla olmaz.
i) 4 üncü maddenin
birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (n) bentlerinde tanımlanan
ürünlere eklenebilecek kakao yağı dışındaki bitkisel yağlar elde
edildikleri bitki adları ile birlikte EK-1’de verilmiştir.
j) Bitkisel yağ
ilavesi, kakao yağı veya toplam kakao kuru maddesinin minimum miktarını
azaltmamak kaydıyla, yenilebilir diğer maddelerin toplam ağırlığı
çıkarıldıktan sonra son üründe % 5’i geçemez.
k) Çikolata
ürünlerine katılmasına izin verilen bitkisel yağlar, tek veya karışım
halinde, kakao yağına eşdeğer yağlar olup aşağıda belirtilen özellikleri
taşırlar:
1) Palmitik
asit–Oleik asit-Palmitik asit, Palmitik asit–Oleik asit-Stearik asit ve
Stearik asit-Oleik asit-Stearik asit tipi simetrik tekli doymamış
trigliseritler yönünden zengin laurik olmayan bitkisel yağlardır.
2) Kakao yağı ile
her oranda karışabilir ve fiziksel özellikleri (erime noktası ve
kristalizasyon sıcaklığı, erime hızı, tavlama / temperleme fazı ihtiyacı)
ile uyumludur.
3) Bu yağlar,
sadece rafinasyon ve/veya fraksiyonlama prosesiyle elde edilirler.
Trigliserit yapısı enzimatik olarak modifiye edilmiş yağlar bu amaçla
kullanılmaz.
l) Dondurma ve
benzeri dondurulmuş ürünlerin üretiminde kullanılacak çikolata için EK-1’de
belirtilen bitkisel yağlara istisna olarak hindistan cevizi yağına izin
verilir.
(2) Bu Tebliğ
kapsamındaki ürünlere eklenebilecek yenilebilir maddeler ile ilgili olarak
aşağıdaki kurallara uyulur:
a) Sütten elde
edilmeyen hayvansal yağlar ve bunların karışımları kullanılamaz.
b) 5 inci maddenin
birinci fıkrasının (i), (j) ve (k) bentleri ile 14 üncü maddenin ikinci
fıkrasının (a) bendine aykırı olmamak kaydıyla, 4 üncü maddenin birinci
fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (n) bentlerinde tanımlanan çikolata
ürünlerine diğer yenilebilir maddeler de ilave edilebilir. İlave edilen
yenilebilir madde miktarı son ürünün toplam ağırlığının % 40’ını geçmez.
c) Bu Tebliğ
kapsamındaki ürünlerden sadece 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) ve
(ç) bentlerinde yer alan ürünlere ve tanımlamalarında verilen koşullara
uygun olmak kaydıyla un, granül veya toz nişasta ilavesine izin verilir.
(3) Bu Tebliğ
kapsamındaki ürünlerin minimum içerikleri aşağıdaki şekilde hesaplanır:
a) 4 üncü maddenin
birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (n) bentlerinde tanımlanan
ürünlerin minimum içerikleri, 5 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında
izin verilen bileşenlerin ağırlıklarının çıkarılmasından sonra hesaplanır.
b) 4 üncü maddenin
birinci fıkrasının (f) ve (ö) bentlerinde tanımlanan ürünlerin minimum
içerikleri, 5 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında izin verilen
yenilebilir maddelerle birlikte dolgunun da ağırlığı çıkarıldıktan sonra
hesaplanır.
c) 4 üncü maddenin
(f) ve (ö) bentlerinde tanımlanan ürünlerin çikolata içeriği, dolgusu da
dâhil son ürünün toplam ağırlığına göre hesaplanır.
ç) Bu Tebliğde
tanımlanan çikolata ürünlerinin kuru madde üzerinden hesaplanan
kompozisyonları EK-2’de verilmiştir.
(4) Bu Tebliğde
tanımlanan kakao ve çikolata ürünlerinin diğer gıdalarda bileşen olarak
kullanılması durumunda söz konusu bileşenlerin ürün özellikleri bu Tebliğ
hükümlerine uygun olur.
Katkı maddeleri
MADDE 6 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılacak katkı maddeleri,
30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Aroma vericiler
ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri
MADDE 7 – (1)
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d), (e), (g), (ğ),
(n) ve (p) bentlerinde tanımlanan ürünlerde;
a) Çikolata veya
süt yağını taklit eden aroma vericiler kullanılamaz.
b) (a) bendi
hükmüne aykırı olmamak kaydıyla, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma
Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğine
uygun aroma vericiler kullanılır.
Enzimler
MADDE 8 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan enzimler 24/2/2017
tarihli ve 29989 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda
Enzimleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Bulaşanlar
MADDE 9 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
uygun olur.
Pestisit
kalıntıları
MADDE 10 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları,
25/11/2016 tarihli ve 29899 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer
alan hükümlere uygun olur.
Veteriner
ilaçları kalıntı limitleri
MADDE 11 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere hayvansal bir bileşen ilave
edildiğinde veteriner ilaç kalıntı düzeyi, 7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda
Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum
Kalıntı Limitleri Yönetmeliğine uygun olur.
Hijyen
MADDE 12 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler; 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve 29/12/2011 tarihli
ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun
olur.
Ambalajlama
MADDE 13 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve
28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
uygun olur.
Etiketleme
MADDE 14 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketi; 26/1/2017 tarihli ve 29960
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda
Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hükümlerine uygun
olur.
(2) Bu maddenin
birinci fıkrasındaki hükümlerin yanı sıra, bu Tebliğ kapsamına giren
ürünlerin etiketlenmesinde aşağıdaki hükümler de uygulanır:
a) Kakao yağı
dışında bitkisel yağ içeren çikolata ürünlerinde bu durum etiket üzerinde
belirtilir. Açıklama, içindekiler listesi ile aynı görüş alanında, kolayca
görülebilecek ve listeden ayrı olarak göze çarpacak şekilde en az gıdanın
adı ile aynı punto büyüklüğünde ve koyu olarak “Kakao yağına ek olarak
bitkisel yağ da içermektedir.” şeklinde ifade edilir. Bununla beraber,
gıdanın adı başka bir yerde de bulunabilir.
b) Bu Tebliğ
kapsamında yer alan ürün adları sadece bu Tebliğ kapsamında tanımlanan
ürünler için kullanılır. 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde
tanımlanan çikolatalarda gıdanın adında “bitter” ifadesi kullanılabilir. Bu
durumda, kakao kuru maddesi/kakao yüzdesi “bitter” ifadesi ile aynı yüzde
belirtilebilir.
c) 4 üncü maddenin
birinci fıkrasının (d) ve (n) bentlerinin birinci, ikinci ve üçüncü alt
bentlerinde tanımlanan isimler, tanımlarında verilen özellikleri karşılamak
kaydıyla piyasaya arz edilen ürün adında kullanılır.
ç) 4 üncü maddenin
birinci fıkrasının (a), (b), (d), (f), (n) ve (ö) bentlerinde tanımlanan
ürünler çeşitler halinde satıldığında gıdanın adı ‘çeşitli çikolatalar’
veya ‘çeşitli dolgulu çikolatalar’ veya benzer isimlerle değiştirilebilir.
Böyle durumlarda tek bir içindekiler listesi verilebilir.
d) Bu Tebliğin 4
üncü maddesinin birinci fıkrasında adı geçen ürünlerden (b), (c), (ç), (d),
(e), (g) ve (n) bentlerinde tanımlanan ürünlerde toplam kakao kuru maddesi
etiket üzerinde “kakao kuru maddesi en az % ….tir” şeklinde beyan edilir.
e) Gianduja
çikolataya ve Gianduja sütlü çikolataya ilave edilen sert kabuklu
meyvelerin adlarına ürün adında yer verilebilir.
f) Dolgulu
çikolatalar, dolgu maddesinin ve çikolata tipinin adı ile, “… dolgulu veya
içi …lı” olarak adlandırılır.
g) İçilebilir
çikolata, şekerli kakao, şekerli kakao tozunda yağı azaltılmış kakao veya
kakao tozu kullanılması durumunda ürün adına “yağı azaltılmış” ifadesi
eklenir.
ğ) Bu Tebliğ
hükümlerine uygun olarak kakao yağı azaltılmış ürünlerin etiketinde kakao
yağı miktarı belirtilir.
h) Çikolata, sütlü
çikolata ve kuvertür çikolata ürünlerinin etiketinde ürün adlarına kalite
kriterleri ile ilgili bilgiler eklenebilmesi için;
1) Çikolata; en az
% 43 toplam kakao kuru maddesi ve en az % 26 kakao yağı,
2) Sütlü çikolata;
en az % 4,5 süt yağı, en az % 18 süt kuru maddesi ve en az % 30 toplam
kakao kuru maddesi,
3) Kuvertür
çikolata; en az % 16 yağsız kakao kuru maddesi içerir.
ı) Sütlü çikolata
ürünlerinde, “süt” ifadesi yerine “krema” ifadesinin kullanılabilmesi için
ürün, en az % 5,5 süt yağı içerir.
i) Sütlü çikolata
ürünlerinde yağsız süt kullanıldığında ürünün süt yağı miktarının %1’i
geçmemesi şartıyla, ürünün adı ile aynı görüş alanında, kolayca
görülebilecek şekilde yağsız süt ile hazırlandığına dair bir ifade eklenir.
Beslenme ve
sağlık beyanları
MADDE 15 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin beslenme ve sağlık beyanları
hususunda 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliğinde
yer alan hükümler uygulanır.
Taşıma ve
depolama
MADDE 16 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması ve depolanmasında, Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi hükümleri uygulanır.
Numune alma ve
analiz metotları
MADDE 17 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden, 17/12/2011 tarihli ve 28145
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair
Yönetmelik esaslarına göre numune alınır ve uluslararası kabul görmüş
analiz metotları uygulanır.
İdari yaptırım
MADDE 18 – (1)
Bu Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili
maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
Avrupa Birliği
mevzuatına uyum
MADDE 19 – (1)
Bu Yönetmeliğin hazırlanmasında, 23/6/2000 tarihli ve (AT) 2000/36 sayılı
İnsan Tüketimine Uygun Kakao ve Çikolata Ürünleri hakkında Avrupa
Parlamentosu ve Konsey Direktifi dikkate alınmıştır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğler
MADDE 20 – (1)
Bu Tebliğ ile 27/3/2000 tarihli ve 24002 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2000/10) ve
17/7/2003 tarihli ve 25171 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2003/23)
yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1
– (1) Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda
işletmecileri, 31/12/2018 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak
zorundadır.
(2) Bu Tebliğin
yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğ
hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, 27/3/2000 tarihli ve 24002 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri
Tebliği (Tebliğ No: 2000/10) ile 17/7/2003 tarihli ve 25171 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği
(Tebliğ No: 2003/23) hükümlerine uymak zorundadır.
Yürürlük
MADDE 21 – (1)
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 22 – (1)
Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekler
için tıklayınız
|