TÜRK
GIDA KODEKSİ ÜZÜM PEKMEZİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ
NO: 2017/8)
BİRİNCİ
BÖLÜM
Amaç,
Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1)
Bu Tebliğin amacı, üzüm pekmezinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde
üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve
pazarlanması aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1)
Bu Tebliğ sadece üzümden yapılan pekmezi kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1)
Bu Tebliğ, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1)
Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Çeşni
maddeleri: Susam ve yerfıstığı da dahil olmak üzere Antep fıstığı, badem,
ceviz, fındık gibi sert kabuklu meyvelerin yenilebilir kısımlarını,
b) Katı üzüm
pekmezi: Üzüm pekmezine teknolojisi gereği çöven ekstraktı ve/veya yumurta
akı ilavesiyle üretilen, istenildiğinde çeşni maddeleri de katılabilen katı
kıvamdaki ürünü,
c) Üzüm pekmezi:
Fermente olmamış taze üzüm veya kuru üzüm ekstraktının uygun yöntemlerle
asitliğinin azaltılıp durultulmasından sonra tekniğine uygun olarak vakum
altında veya açıkta koyulaştırılması ile elde edilen kıvamlı ürünü,
ç) Yabancı madde:
Üzüm pekmezi üretiminde kullanılan ve katılmasına izin verilen maddelerin
dışındaki çeşni maddelerine ait kabuk ve çekirdek de dahil her türlü
maddeyi,
ifade eder.
İKİNCİ
BÖLÜM
Genel
Hükümler
Ürün
özellikleri
MADDE 5 – (1)
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Üzüm pekmezi;
tat durumuna göre tatlı ve ekşi pekmez olarak iki gruba, kıvamına göre sıvı
ve katı pekmez olarak iki tipe ayrılır.
1) Katı üzüm
pekmezi; açık sarıdan açık kahverengiye kadar değişen renkte, katı
görünüşte, kesildiğinde faz ayrılması ve akışkan bir eğilim göstermeyen
yapıda olur.
2) Sıvı üzüm
pekmezi; açık kırmızı kahverengiden koyu kırmızı kahverengiye kadar değişen
renkte, kıvamlı ve akışkan bir yapıda olur.
b) Üzüm pekmezi
kendine has tat, koku ve homojen yapıda olur, yanık tat bulundurmaz.
c) Sıvı üzüm
pekmezi kristalleşmemiş yapıda olur.
ç) Çeşni maddeleri
sadece katı üzüm pekmezi üretiminde kullanılır ve ürünün net kütlesindeki
çeşni maddelerinin oranı en az %5 olur.
d) Üzüm pekmezinde
yabancı madde bulunamaz. Üzüm pekmezinde üretim teknolojisi gereği
oluşabilecek tortu yabancı madde olarak değerlendirilmez.
e) Üzüm pekmezinin
ticari glukoz, fruktoz ve benzeri şekerler ile seyreltilmesi ve/veya
çoğaltılması yoluyla meyveli şekerli şurup, üzüm tatlısı ve üzüm pekmezi
şurubu gibi isimlerle ürünler üretilemez.
f) Üzüm pekmezinin
fiziksel ve kimyasal özellikleri EK-1’de verilmiştir.
Katkı maddeleri
MADDE 6 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında bulunan ürünlerde katkı maddesi kullanılmaz.
Aroma vericiler
ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri
MADDE 7 – (1)
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği
taşıyan gıda bileşenleri kullanılmaz.
Bulaşanlar
MADDE 8 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları,
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
uygun olur. Bu hükümlere ek olarak; arsenik, bakır, çinko, demir ve kurşun
miktarları aşağıdaki şekilde olur.
Arsenik
(As) (en çok, mg/kg)
|
0,2
|
Kurşun
(Pb) (en çok, mg/kg)
|
0,3
|
Bakır
(Cu) (en çok, mg/kg)
|
5
|
Çinko
(Zn) (en çok, mg/kg)
|
5
|
Demir
(Fe) (en çok, mg/kg)
|
25
|
Pestisit
kalıntıları
MADDE 9 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları,
25/11/2016 tarihli ve 29899 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer
alan hükümlere uygun olur.
Veteriner ilaç
kalıntıları
MADDE 10
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, 7/3/2017 tarihli ve
30000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hayvansal
Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve
Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Hijyen
MADDE 11 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve 29/12/2011 tarihli
ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Ambalajlama
MADDE 12 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve
28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği hükümlerine uygun olur.
Etiketleme
MADDE 13
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, 26/1/2017 tarihli ve
29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda
Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
ilave olarak aşağıdaki hükümlere de uygun olur:
a) Üzüm pekmezi,
sıvı üzüm pekmezi veya katı üzüm pekmezi olarak etiket üzerinde belirtilir.
Ancak sıvı üzüm pekmezi ‘üzüm pekmezi’ olarak da adlandırılabilir.
b) Üzüm pekmezi
tat durumuna göre tatlı üzüm pekmezi veya ekşi üzüm pekmezi olarak etiket
üzerinde belirtilir.
c) Çeşni maddesi
kullanılarak üretilen katı üzüm pekmezi çeşni adı ile birlikte
adlandırılabilir.
ç) Bu Tebliğ
kapsamındaki ürünlerin adlandırılmasında ‘özü, özütü, konsantresi,
eksraktı’ gibi ifadeler kullanılamaz.
Beslenme ve
sağlık beyanları
MADDE 14 – (1)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin beslenme ve sağlık beyanları
hususunda 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliğinde
yer alan hükümler uygulanır.
Taşıma ve depolama
MADDE 15 – (1)
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin taşınması ve depolanmasında, 29/12/2011
tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu maddesine uyulur. Bu kurallara ek
olarak; üzüm pekmezi üretimden son tüketiciye ulaştırılana kadar tüm
aşamalarda temiz ve kuru yerlerde kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş
ışığından korunur ve 25 °C’yi aşmayacak şekilde muhafaza edilir.
Numune alma ve
analiz metotları
MADDE 16
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden 29/12/2011 tarihli
ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Yönetmeliğinde belirtilen kurallara uygun olarak numune alınır,
ulusal veya uluslararası kabul görmüş analiz metotları uygulanır. Ayrıca çeşni
maddesi içeren katı üzüm pekmezi analizleri değerlendirilirken ürünün net
kütlesindeki çeşni maddesi oranı dikkate alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son
Hükümler
İdari yaptırım
MADDE 17 – (1)
Bu Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili
maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
(2)
Hidroksimetilfurfural ile ilgili değerlendirmelerde ortam sıcaklığı
ölçülerek işlem yapılır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 18 – (1)
15/6/2007 tarihli ve 26553 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği (Tebliğ No: 2007/27) yürürlükten
kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1
– (1) Bu Tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda
işletmecileri Tebliğin EK-1’inde yer alan maltoz, rafinoz ve tartarik
asit/malik asit oranına ilişkin hükümlerine Tebliğin yayımı tarihinde,
Tebliğin diğer hükümlerine ise 31/10/2017 tarihine kadar uymak zorundadır.
(2) Bu Tebliğin
yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğ
hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, yürürlükten kaldırılan Türk Gıda
Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği (Tebliğ No: 2007/27) hükümlerine uymak
zorundadır.
Yürürlük
MADDE 19
– (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20
– (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı
yürütür.
Eki
için tıklayınız.
|