KURU
ÜZÜM LİSANSLI DEPO TEBLİĞİ
Amaç
MADDE 1 – (1)
Bu Tebliğin amacı, standartları belirlenen (Ek
ibare:RG-25/10/2018-30576) işlenmemiş kuru üzümün emniyetli ve uygun koşullarda depolanmasını ve
ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 – (1)
Bu Tebliğ, kuru üzümün depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken
asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve
esaslar ile kuru üzüm lisanslı depoculuk faaliyetlerine dair diğer
hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1)
Bu Tebliğ, 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı
Depoculuk Kanunu ile 12/4/2013 tarihli ve 28616 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1)
Bu Tebliğde geçen;
a) (Değişik:RG-25/10/2018-30576)
Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,
b) Borsa:
Aralarındaki sözleşme çerçevesinde lisanslı depo işletmesince düzenlenen
ürün senetlerinin kota ettirildiği, alım satımının yapıldığı ve
hareketlerinin kontrol ve takip edildiği ürün ihtisas borsasını veya ürün
senedi alım satımı konusunda yetkilendirilen ticaret borsasını,
c) Depolama
hizmetleri: Lisanslı depoya kabul edilen kuru üzümün; tartılması, boşaltılması,
yüklenmesi, taşınması, nakliyesi, depolamaya ve şartlara uygun hale
getirilmesi ve depolanması, ürün ambalajlarının onarılması, ürünün depodan
çıkarılması gibi hizmetleri,
ç) Kanun:
10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununu,
d) Kuru Üzüm: (Mülga
ibare:RG-25/10/2018-30576) (…) Vitis Vinifera L. türüne giren
çekirdeksiz taze üzümlerin (Ek ibare:RG-25/10/2018-30576) bandırmalı
ve bandırmasız kurutulmuş
meyvelerini,
e) Lisans:
Bakanlıkça verilen faaliyet iznini gösterir belgeyi,
f) Lisanslı depo:
Lisans kapsamında kuru üzümün (Değişik ibare:RG-25/10/2018-30576) uygun
koşullarda muhafaza ve ticarî amaçla depolanması hizmetlerini sağlayan
tesisleri,
g) Lisanslı depo
işletmesi/işleticisi: Kuru üzümün depolanmasıyla iştigal eden ve geçerli
bir lisansa sahip anonim şirketi,
ğ) Mudî: Depolama
hizmetleri için kuru üzümü lisanslı depoya teslim eden veya lisanslı depo
işletmesince düzenlenen ürün senedini mevzuata uygun olarak elinde
bulunduran gerçek veya tüzel kişiyi,
h) Ürün senedi:
Lisanslı depo işletmesince düzenlenen, kuru üzümün mülkiyetini temsil ve
rehnini temin eden kıymetli evrakı,
ı) Yetkili
sınıflandırıcı: Tarım ürünlerini analiz eden, ürünün nitelik ve
özelliklerini belirleyen, standartlara uygun olarak sınıflandıran ve bu
durumu belgelendiren Bakanlıkça lisans verilmiş laboratuvarları işleten
gerçek ve tüzel kişileri,
i) Yönetmelik:
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğini,
ifade eder.
Depolarda
bulunması gereken asgari nitelikler
MADDE 5 –
(1) Kuru üzümün depolanacağı lisanslı depoların;
a) Taban, iç ve
dış duvar yüzeyleri ile çatısının, kuru üzüme yabancı madde karışmasını ve
kirlenmesini önleyecek, güneş ışığını ve rutubeti geçirmeyecek, kuru üzümü
her türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan koruyacak şekil ve
nitelikte olması,
b) Tabanının ve
duvarlarının yıkanabilir ve temizlenebilir özellikte malzemeden yapılması,
duvarlarının ise aşınma ve dökülme yapmayacak malzemeden olması, (Mülga
ibare:RG-25/10/2018-30576) (…) duvarlarında, tabanında ve tavanında
çatlakların olmaması, kapılarının geniş, sızdırmaz ve zararlıların
girmesini engelleyecek nitelikte olması,
c) (Değişik
ibare:RG-25/10/2018-30576) Kapalı olması ve sıcaklığın maksimum
24°C, oransal nemin ise % 45-65 arasında olmasını sağlayacak özellikte
olması kuru üzümün depolara aktarılması ya da depodan
tahliyesi amacıyla ihtiyaç duyulan nakil ve diğer araç ve gereçlerin
rahatça çalışabileceği genişlikte boş alanların ve geçiş yerlerinin
bulunması,
ç) Farklı yıl
ürünü kuru üzüm ile çeşitli grup, tip, sınıf ve boydaki kuru üzümün
karışmasını ve niteliklerinin bozulmasını önleyecek önlemlerin alınmasına
elverişli büyüklükte ve nitelikte olması,
d) Yeterli (Mülga
ibare:RG-25/10/2018-30576)(…) havalandırma sistemi, belgelendirilmesi
suretiyle yeterli yangın söndürme sistemi, kaçak akıma ve neme karşı
korumalı özel muhafazalı elektrik sistemi ile kuru üzümün depolara
nakledilmesi için gerekli altyapı ve nakil sistemine sahip olması,
e) Depolama
hizmetleri ve depolamayla ilgili ihtiyaç duyulan diğer yan hizmetleri
yerine getirebilecek teknik donanıma sahip bulunması,
gereklidir.
(2) Bakanlık,
depolanacak kuru üzümün (Değişik ibare:RG-25/10/2018-30576) uygun
koşullarda muhafazasına yönelik gerekli gördüğü diğer depo niteliklerini
arayabilir ve uygulamaya koyabilir.
(3) Lisanslı depo
işletmesinin lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 5.000 tondan, her bir
şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 1.000 tondan az olamaz.
(4) Kuru üzümün
depolanacağı yerler, belirli bir sistematiğe göre numaralandırılır.
Depoların numaralandırılması giriş kapılarının üzerine yapılır, depo
içindeki ünitelerin numaralandırılması ise kuru üzümün karışmasına mahal
vermeyecek şekilde kolayca görülebilecek biçimde yapılır. Bakanlık,
numaralandırmanın nasıl yapılacağı konusunda standart bir düzenleme yapıp
zorunlu uygulamaya koyabilir.
(5) (Ek:RG-25/10/2018-30576)
Depoda sıcaklık ve nem oranı günlük olarak takip edilir ve kayıt altına
alınır.
Sermaye
MADDE 6 – (1)
Lisanslı depo işletmesinin:
a) 5.000 ton için;
1 milyon TL,
b) 5.001 ila
10.000 ton için; 1,5 milyon TL,
c) 10.001 ila
15.000 ton için; 2 milyon TL,
ç) 15.001 ila
20.000 ton için; 2,5 milyon TL,
d) 20.000 tonu
aşan her 5.000 ton için de ilave 500 bin TL
asgari ödenmiş
sermayeye sahip olması gerekir.
Tartım makbuzu
ve ürün senedi
MADDE 7 – (1)
Yönetmelikte belirtilen bilgilere ek olarak:
a) Tartım
makbuzunda, kuru üzümün yıl olarak hasat dönemi ve menşeine,
b) Ürün senedinde
ise, kuru üzümün grubu, tipi, sınıfı, boyu, menşei ile yıl olarak hasat
dönemine,
ilişkin bilgiler
yer alır.
Kuru
üzümlerin depoya kabulü
MADDE 8 –
(Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-25/10/2018-30576)
(1) İşlenmemiş
çekirdeksiz kuru üzümler Bakanlıkça belirlenen Çekirdeksiz Kuru Üzüm
Kalite Kriterleri ve Sınıflandırma Usul ve Esaslarına göre
değerlendirilerek depoya kabul ya da red edilir.
(2) Depolanmaya
uygun olmayan, fermente olan, sağlığı olumsuz etkileyebilecek nitelik
taşıyan ve mevzuatta öngörülen diğer hususlara uygun olmayan kuru üzümler
lisanslı depolara alınmaz.
|
Kuru üzümün
tartımı ve depolanması
MADDE 9 – (1)
Mevzuatına uygun olarak tartım işlemi ile analiz ve sınıflandırması
yapılmış kuru üzümler lisanslı depoya kabul edilir. Kuru üzümler tartım ve
analizi yapılana kadar, depolanmış ürünlerden ayrı olarak bunlar için
ayrılmış farklı bölümlere konulur.
(2) (Değişik:RG-25/10/2018-30576)
Rutubet oranı % 13’ün üzerinde olan kuru üzümler lisanslı depoya kabul
edilmez.
(3) (Değişik:RG-25/10/2018-30576) Kuru üzümler ambalajlı olarak depolanır.
Ambalajlar, yeni, temiz, kuru, kokusuz, içindeki malın özelliklerini
bozmayan ve kontaminasyona (bulaşmaya) neden olmayacak özellikte malzemeden
yapılmış olmalıdır. Kuru üzüm ambalajları, net kapasitesi 50 kg olan (+/-
%10) gıdaya uygun ve UV ışınlarına dayanıklı polypropilen çuvallarda ya da
en fazla 400 kg ürün alabilen gıdaya uygun plastik kasalarda muhafaza
edilir. Depoda en fazla 8 adet çuval üst üste konulur. Ambalajlar, yaş ve
rutubetli olmayan, havadar, serin yerlerde tutulur ve istiflerin
havalandırılmasının sağlanması amacıyla sıralar arasında boşluk bırakılır.
(4) (Ek:RG-25/10/2018-30576) Kuru üzüm ambalajları duvar ve tavandan en
az 50 cm uzaklıkta depolanır.
Kuru üzümün
lisanslı depoya geçici olarak kabulü
MADDE 10 – (1)
Kuru üzüm depolama amacından ziyade nakletme veya bir işletmede kullanılmak
üzere kısa süreli muhafaza etme gibi amaçlarla lisanslı depoya en fazla 90
günü geçmeyecek şekilde geçici olarak kabul edilebilir. Bu durumda lisanslı
depo işletmesi, kuru üzüm sahibiyle kendisi arasında yaptığı özel sözleşme
çerçevesinde kuru üzümü depolar ve depo ücret tarifesinden farklı olarak
ücret talep edebilir. Ancak, bu şekilde kabul edilecek kuru üzümün miktarı,
kuru üzümün depolama döneminin başlangıcını takip eden ilk üç ay içinde
merkez veya şubede kuru üzüm için tahsis edilen depolama kapasitesinin
yüzde onunu geçemez. Bu fıkrada belirtilen geçici depolama süresi, gerekli
görülmesi halinde genel olarak veya lisanslı depo işletmesi bazında
Bakanlıkça en fazla yarısı oranında arttırılıp azaltılabilir.
(2) Birinci fıkraya
göre geçici olarak kabul edilen kuru üzüme ilişkin ürün senedi düzenlenmez.
Ancak, bu kuru üzümün lisanslı depoda geçici olarak bulundurma amacı
ortadan kalkarsa veya geçici depolama süresi aşılırsa ürün senedi
düzenlenir.
(3) Geçici olarak
depoya kabul edilen kuru üzüm, ürün senedi düzenlenen kuru üzümlerden ayrı
olarak depolanır. Kuru üzümün geçici olarak depolandığı, hem depo hem de
kayıtlarda gösterilir. Kayıtlarda, kuru üzümün ağırlığı ile mislen
depolanan kuru üzümlerde kuru üzümün depoya konulmasından önce yetkili
sınıflandırıcılarca yapılan analiz sonucuna ilişkin bilgiler de yer alır.
(4) Geçici olarak
depoya kabul edilen kuru üzümlere ilişkin kuru üzümün sahibi ve lisanslı
depo işletmesi arasında çıkan ihtilaflar, aralarındaki sözleşme ve genel hükümlere
göre çözülür.
Kuru üzümün
depolara yerleştirilmesi, ayrı depolanması ve teslimi
MADDE 11 – (1)
Aynı yıl ürünü kuru üzüm; grup, sınıf, tip ve boyuna göre tahsis ve tasnif
edilmiş, numaralanmış lisanslı depo ünitelerinde grup, sınıf, tip ve boyu aynı
olan kuru üzüm ile karıştırılarak depolanır.
(2) Kuru üzüm
mudinin talebi ve lisanslı depo işletmesinin kabulü halinde, diğer kuru
üzümler ile karıştırılmadan orijinal hali korunarak ayrı olarak
depolanabilir. Bu durumda kuru üzümler, ayrı ünitelere konulur ve diğer
kuru üzümlerle karıştırılmadan açıkça ve fark edilebilir şekilde
işaretlenir. Ayrı depolanan kuru üzümlerin depodaki yeri kayıtlarda açık
şekilde gösterilir.
(3) Diğer kuru
üzümlerle karıştırılmadan aynen depolanan kuru üzümler, aynı orijinal
haliyle; aynı grup, sınıf, tip ve boydaki diğer kuru üzümlerle
karıştırılarak depolanan kuru üzümler ise ilk giren ilk çıkar metoduyla
mudilere teslim edilir.
Kalite kaybı
ile prim ve indirim tarifesi
MADDE 12
–(Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-25/10/2018-30576)
(1) Depolanan
kuru üzümün, lisanslı depo işletmesince Bakanlığın onayı alınıp ilan
edilen cetveldeki kabul edilebilir kalite kaybı değerleri içerisinde geri
verilmesi esastır. Kuru üzümün karıştırılarak depolanması halinde ortaya
çıkabilecek küçük kalite farklılıkları prim ve indirim tarifesine göre
tazmin edilir.
(2) Kuru üzümün
mudiye tesliminde kabul edilebilir kalite kayıpları içinde; küçük kalite
farklılıkları çıkmış ve bunlar prim, indirim tarifesindeki oranları
aşmamış ise, prim ve indirim tarifesindeki kabul edilebilir sınırlar
içindeki değerlere göre ürün teslim edilir.
(3) Kuru üzümün
mudiye tesliminde kabul edilemez kalite farklılıkları çıkmış ve bunlar
prim ve indirim tarifesindeki oranları aşmış ise;
a) Mudinin lisanslı
depodan teslim aldığı kuru üzüm, teslim ettiğinden yüksek kaliteli (tip)
çıkar ise, kalite farklılığından doğan fiyat farkı mudi tarafından
lisanslı depo işletmesine,
b)
Mudinin lisanslı depodan teslim aldığı kuru üzüm, teslim ettiğinden düşük
kaliteli (tip) çıkar ise, kalite farklılığından doğan fiyat farkı
lisanslı depo işletmesi tarafından mudiye,
ödenir.
(4) Kalite
farklılığından dolayı bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde kuru
üzümün niteliğine göre mudiye teslim tarihinde borsada oluşan ortalama
fiyat esas alınır.
|
Kuru üzümün korunması
MADDE 13 – (1)
Lisanslı depo işletmesi, lisans askıya alınmış olsa bile her zaman,
sorumluluğu altında bulunan kuru üzümün muhafazasında gerekli dikkati ve
özeni gösterir.
(2) (Değişik:RG-25/10/2018-30576)
Depo her zaman temiz olur ve yüksek sıcaklıktan, bu Tebliğde belirtilen nem
aralığı dışındaki bir nem oranından, hava ve ışıktan, kemirgen hayvan,
mikroorganizma, böcek ve tozlar ile yabancı kokular gibi diğer olumsuz
unsurlardan korunur.
(3) Deponun,
ambalaj ve paletlerin temizlik ve dezenfeksiyonunda TS 12611 Standardında
kullanılması izin verilenler dışında herhangi bir madde kullanılmamalı ve
yöntem uygulanmamalıdır.
(4) (Değişik:RG-25/10/2018-30576)
Kuru üzüme zarar verebilecek hale gelmiş depolar, gerekli tadilatlar
yapılıncaya ve kuru üzümün bozulmadan ve uygun şekilde depolanmasına
elverişli hale getirilinceye kadar kullanılmaz.
Kuru üzümün
azami depolama süresi
MADDE 14 – (1)
Kuru üzümler hasat döneminden itibaren azami 24 ay süreyle depolanabilir.
(2) Kuru
üzümün hasat dönemi, ürün sahibinin beyanı ile gerekli analiz ve
incelemelerle tespit edilir.
(3) Kuru üzümün
depolama döneminin başlangıç ve bitiş tarihleri, uygulama göz önünde
bulundurularak Bakanlıkça belirlenir ve internet sayfasında ilan edilir.
Yürürlük
MADDE 15 – (1)
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1)
Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.
|
Tebliğin Yayımlandığı
Resmî Gazete’nin
|
Tarihi
|
Sayısı
|
1/4/2017
|
30025
|
Tebliğde Değişiklik
Yapan Tebliğlerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin
|
Tarihi
|
Sayısı
|
1.
|
25/10/2018
|
30576
|
2.
|
|
|
|