TÜRK
GIDA KODEKSİ DİSTİLE ALKOLLÜ İÇKİLER
ANALİZ
METOTLARI TEBLİĞİ
(TEBLİĞ
NO: 2017/9)
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1)
Bu Tebliğin amacı, distile alkollü içkilerin resmî kontrolleri için
uygulanacak analiz metotlarını düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1)
Bu Tebliğ, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar ve
kısaltmalar
MADDE 3 – (1)
Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) CAS: Bilimsel
literatürde tanımlanmış her bir kimyasal bileşik için verilen Amerikan
Kimya Derneğinin kayıt numaralarını,
b) Distile Alkollü
İçkiler Tebliği: 21/3/2017 tarihli ve 30014 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği (Tebliğ No:
2016/55)’ni,
c) EIPT:
Uluslararası Pratik Sıcaklık Ölçeğini,
ç) FID: Alev
iyonlaşma dedektörünü,
d) GC: Gaz
kromatografisini,
e) HMCE: İngiliz
Gümrük ve Vergi Kurumunu,
f) HPLC: Yüksek
performanslı sıvı kromatografisini,
g) ISO:
Uluslararası Standardizasyon Teşkilatını,
ğ) IUPAC:
Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliğini,
h) Doğruluk:
Analiz sonucu ve kabul edilen referans değer arasındaki yakınlığı,
ı) OIML:
Uluslararası Yasal Metroloji Organizasyonunu,
i) OIV:
Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Örgütünü,
j) Splitli
enjeksiyon: Girişte bölünmeli enjeksiyon sistemini,
k) Splitless
enjeksiyon: Bölünmesiz enjeksiyon sistemini,
l) Split/Splitless
enjektör: Bölünmeli/Bölünmesiz enjektörü,
m) Tekrar
edilebilirlik sınırı: Aynı numune, aynı kişi, aynı cihaz, aynı laboratuvar
gibi tekrar edilebilirlik koşulları altında yapılan, belirli bir olasılık
dâhilinde (genellikle %95) iki analiz sonucu arasındaki mutlak farkın
geçmemesi gereken değeri,
n) TS: Türk
Standartlarını,
o) Yeniden
üretilebilirlik sınırı: Aynı numunede, standart metot kullanılarak, farklı
kişiler, farklı cihaz veya farklı laboratuvar gibi tekrar üretilebilirlik
koşullarında yapılan, belirli bir olasılık dahilinde (genellikle %95) iki
analiz sonucu arasındaki mutlak farkın geçmemesi gereken değeri,
ö) UV:
Ultraviyoleyi,
ifade eder.
Analiz metodu
MADDE 4 – (1)
Distile Alkollü İçkiler Tebliğine uygunluğunun resmî kontrollerinde
uygulanacak referans analiz metotları eklerde yer almaktadır.
a) Eklerde yer
alan referans metotların haricindeki diğer analitik metotlar; bir
laboratuvar yöneticisinin sorumluluğu altında, sonuçların doğruluğu ve
kesinliği (tekrar edilebilirliği ve yeniden üretilebilirliği) eklerde
verilen ilgili referans metotlardan elde edilen sonuçlara eşdeğer olması
şartıyla kabul edilir. Şahit analizlerde, bu metotlar eklerde verilen
referans analitik metotların yerini alamazlar.
b) Özel bir
distile alkollü içkinin içerdiği maddelerin saptanması ve miktarının
belirlenmesi için eklerde analitik referans metotlar düzenlenmemişse
aşağıdaki metotlar kullanılır:
1) Uluslararası
kabul edilen prosedürler düzeyinde geçerli kılınmış ve özellikle 29/12/2011
tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda
Kontrol Laboratuvarlarının Kuruluş, Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile
Çalışma Usul ve Esaslarının Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 21 inci
maddesinin ikinci fıkrasındaki kriterleri karşılayan analitik metotlar,
2) ISO’nun
öngördüğü standartlara uygun metotlar,
3) OIV’nin
tanıdığı ve bu Örgüt tarafından yayımlanan analitik metotlar,
4) (1), (2) ve (3)
numaralı alt bentlerde sözü edilen metotların olmadığı durumda; doğruluk,
tekrar edilebilirlik ve yeniden üretilebilirlik koşullarını sağlaması
şartıyla, uygun başka bir analitik metot.
Avrupa Birliği
mevzuatına uyum
MADDE 5 – (1)
Bu Tebliğ, 19/12/2000 tarihli ve (AT) 2870/2000 sayılı Distile Alkollü
İçkilerin Analizi ile İlgili Topluluk Referans Metotları Komisyon Tüzüğü
dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde
hazırlanmıştır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 6 – (1)
11/4/2013 tarihli ve 28615 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği (Tebliğ No:
2013/11) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1
– (1) Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerde resmî kontroller için analiz yapan kurum ve kuruluşlar 31/12/2017
tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu Tebliğ
hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, yürürlükten kaldırılan Türk Gıda
Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği (Tebliğ No:
2013/11) hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
Yürürlük
MADDE 7 – (1)
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 – (1)
Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekleri için tıklayınız
|