ANTEPFISTIĞI
LİSANSLI DEPO TEBLİĞİ
Amaç
MADDE 1 – (1)
Bu Tebliğin amacı, standartları belirlenen antepfıstığının emniyetli ve
sağlıklı koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin
kolaylaştırılmasını sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 – (1)
Bu Tebliğ, antepfıstığının depolanacağı lisanslı depolarda bulunması
gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin
usul ve esaslar ile antepfıstığı lisanslı depoculuk faaliyetlerine dair
diğer hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1)
Bu Tebliğ, 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı
Depoculuk Kanunu ile 12/4/2013 tarihli ve 28616 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1)
Bu Yönetmelikte geçen;
a) Antepfıstığı:
Kuru kırmızı kabuklu antepfıstığını, kabuklu antepfıstığını ve antepfıstığı
içini,
b) Antepfıstığı
içi: Pistacia vera L. türüne giren ağaçların, dış kırmızı derimsi kabukları
ile kreme yakın tipik açık renkteki sert yapılı kemiğimsi iç kabukları
alınmış, yeşil ve sarı renklerin muhtelif tonlarındaki yenilen iç zarlı
veya zarsız meyveleri,
c) Bakanlık:
Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,
ç) Borsa:
Aralarındaki sözleşme çerçevesinde lisanslı depo işletmesince düzenlenen
ürün senetlerinin kota ettirildiği, alım satımının yapıldığı ve
hareketlerinin kontrol ve takip edildiği ürün ihtisas borsasını veya ürün
senedi alım satımı konusunda yetkilendirilen ticaret borsasını,
d) Depolama
hizmetleri: Lisanslı depoya kabul edilen antepfıstığının; tartılması,
boşaltılması, yüklenmesi, taşınması, nakliyesi, depolamaya ve şartlara
uygun hale getirilmesi ve depolanması, ürün ambalajlarının onarılması,
ürünün depodan çıkarılması gibi hizmetleri,
e) Kabuklu
antepfıstığı: Pistacia vera L. türüne giren ağaçların, derimsi dış
kabukları alınmış (kavlatılmış), kreme yakın tipik beyaz renkteki sert
yapılı iç kabukları sivri uçlarından kendi kendine çatlamış veya işlenerek
çıtlatılmış, kavrulmuş veya kavrulmamış, tuzlanmış ya da tuzlanmamış
meyveleri,
f) Kanun:
10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk
Kanununu,
g) Kuru kırmızı
kabuklu antepfıstığı: Pistacia vera L. türüne giren ağaçların, derimsi dış
kırmızı kabuğuyla beraber kurutulmuş sarımtırak yeşil veya kırmızımtırak
pembe renklerde meyvelerini,
ğ) Lisans:
Bakanlıkça verilen faaliyet iznini gösterir belgeyi,
h) Lisanslı depo:
Lisans kapsamında antepfıstığının sağlıklı koşullarda muhafaza ve ticarî
amaçla depolanması hizmetlerini sağlayan tesisleri,
ı) Lisanslı depo
işletmesi/işleticisi: Antepfıstığının depolanmasıyla iştigal eden ve Kanun
kapsamında geçerli bir lisansa sahip anonim şirketi,
i) Mudî: Depolama
hizmetleri için antepfıstığını lisanslı depoya teslim eden veya lisanslı
depo işletmesince düzenlenen ürün senedini mevzuata uygun olarak elinde
bulunduran gerçek veya tüzel kişiyi,
j) Ürün senedi:
Lisanslı depo işletmesince düzenlenen, antepfıstığının mülkiyetini temsil
ve rehnini temin eden kıymetli evrakı,
k) Yetkili
sınıflandırıcı: Tarım ürünlerini analiz eden, ürünün nitelik ve
özelliklerini belirleyen, standartlara uygun olarak sınıflandıran ve bu
durumu belgelendiren Bakanlıkça lisans verilmiş laboratuvarları işleten
gerçek ve tüzel kişileri,
l) Yönetmelik:
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğini,
ifade eder.
Lisanslı
depolarda bulunması gereken asgari nitelikler
MADDE 5 – (1)
Antepfıstığının depolanacağı lisanslı depoların;
a) Taban, iç ve
dış duvar yüzeyleri ile çatısının, antepfıstığına yabancı madde karışmasını
ve kirlenmesini önleyecek ve rutubeti geçirmeyecek, antepfıstığını her
türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan koruyacak şekil ve
nitelikte olması,
b) Kapalı olması,
antepfıstığının depolara aktarılması ya da depodan tahliyesi amacıyla
ihtiyaç duyulan nakil ve diğer araç ve gereçlerin rahatça çalışabileceği
genişlikte boş alanların ve geçiş yerlerinin bulunması,
c) Farklı yıl
ürünü antepfıstığı ile çeşitli grup, sınıf ve boydaki antepfıstığının
karışmasını, niteliklerinin bozulmasını ve fazla basınç altında bulunmasını
önleyecek önlemlerin alınmasına elverişli büyüklükte ve nitelikte olması,
ç) Yeterli
havalandırma ve soğutma sistemi, belgelendirilmesi suretiyle yeterli yangın
söndürme sistemi, kaçak akıma ve neme karşı korumalı özel muhafazalı
elektrik sistemi ile antepfıstığının depolara nakledilmesi için gerekli
altyapı ve nakil sistemine sahip olması,
d) Depolama
hizmetleri ve depolamayla ilgili ihtiyaç duyulan diğer yan hizmetleri
yerine getirebilecek teknik donanıma sahip bulunması,
gereklidir.
(2) Bakanlık, depolanacak
antepfıstığının sağlıklı koşullarda muhafazasına yönelik gerekli gördüğü
diğer depo niteliklerini arayabilir ve uygulamaya koyabilir.
(3) Lisanslı depo
işletmesinin lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 2000 tondan, her bir
şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 500 tondan az olamaz.
(4)
Antepfıstığının depolanacağı yerler, belirli bir sistematiğe göre
numaralandırılır. Depoların numaralandırılması giriş kapılarının üzerine
yapılır, depo içindeki ünitelerin numaralandırılması ise antepfıstığının
karışmasına mahal vermeyecek şekilde kolayca görülebilecek biçimde yapılır.
Bakanlık, numaralandırmanın nasıl yapılacağı konusunda standart bir
düzenleme yapıp zorunlu uygulamaya koyabilir.
Sermaye
MADDE 6 – (1)
Lisanslı depo işletmesinin;
a) 2 bin tona
kadar; 1,00 milyon TL,
b) 2001 ila 3000
ton için; 1,50 milyon TL,
c) 3001 ila 4000
ton için; 2,00 milyon TL,
ç) 4001 ila 5000
ton için; 2,50 milyon TL,
d) 5000 tonu aşan
her bin ton için de ilave 200 bin TL,
asgari ödenmiş
sermayeye sahip olması gerekir.
Tartım makbuzu
ve ürün senedi
MADDE 7 – (1)
Yönetmelikte belirtilen bilgilere ek olarak;
a) Tartım
makbuzunda, ürünün hasat dönemi ve menşeine,
b) Ürün senedinde
ise, ürünün grup, sınıf ve boyu, menşei ve yıl olarak hasat dönemine ve
ambalajlı ya da dökme olduğuna,
ilişkin bilgiler
yer alır.
Antepfıstığını
depolamaya hazır hale getirme
MADDE 8 – (1)
Lisanslı depo işletmesi, depolanmaya veya standartlara uygun olmayan ya da
depolandığında lisanslı depodaki diğer antepfıstıklarını olumsuz
etkileyebilecek antepfıstığını, mudinin talebi üzerine ve ücreti
karşılığında, depolanmaya ve standartlara uygun hale getirmek amacıyla
niteliğine göre ihtiyaç duyulan temizleme ve yabancı maddelerden ayıklama,
eleme, kurutma, kavlatma, çıtlatma ve benzeri işlemlere depo dışındaki
uygun bir alanda tabi tutabilir.
(2) Depolanmaya ve
standartlara uygun hale getirilen antepfıstığı depolanabilir. Depolanmaya
uygun olmayan, standart dışı olan, TS 1279 Antepfıstığı-Kabuklu, TS 1280
Antepfıstığı-İç ve TS 13693 Antepfıstığı-Kırmızı Kabuklu standartlarında
belirtilen rutubet muhtevası ve anılan standartlar ile Türk Gıda Kodeksinde
belirtilen aflatoksin değerlerini/limitlerini sağlamayan ve mevzuatta
öngörülen diğer hususlara uygun olmayan antepfıstıkları, lisanslı depolara
alınmaz.
Antepfıstığının
tartımı ve depolanması
MADDE 9 – (1)
Mevzuatına uygun olarak tartım işlemi ile analiz ve sınıflandırması
yapılmış antepfıstığı lisanslı depoya kabul edilir. Antepfıstıkları, tartım
ve analizi yapılana kadar, depolanmış antepfıstıklarından ayrı olarak
bunlar için ayrılmış farklı bölümlere konulur.
(2)
Antepfıstıklarının tartım ve analizi yapılana kadar konulduğu bölümlerin
ürüne yabancı madde karışmasını, ürünün kirlenmesini, rutubetten, her türlü
koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan etkilenmesini engelleyecek
nitelikte olması gerekir.
Antepfıstığının
lisanslı depoya geçici olarak kabulü
MADDE 10 – (1)
Antepfıstığı, depolama amacından ziyade nakletme veya bir işletmede
kullanılmak üzere kısa süreli muhafaza etme gibi amaçlarla lisanslı depoya
en fazla 90 günü geçmeyecek şekilde geçici olarak kabul edilebilir. Bu
durumda lisanslı depo işleticisi, antepfıstığı sahibiyle kendisi arasında
yaptığı özel sözleşme çerçevesinde antepfıstığını depolar ve depo ücret
tarifesinden farklı olarak ücret talep edebilir. Ancak, bu şekilde kabul
edilecek antepfıstığının miktarı, antepfıstığının depolama döneminin
başlangıcını takip eden ilk üç ay içinde merkez veya şubede antepfıstığı
için tahsis edilen depolama kapasitesinin yüzde onunu geçemez. Bu fıkrada
belirtilen geçici depolama süresi, gerekli görülmesi halinde genel olarak
veya lisanslı depo işletmesi bazında Bakanlıkça en fazla yarısı oranında
arttırılıp azaltılabilir.
(2) Birinci
fıkraya göre geçici olarak kabul edilen antepfıstığına ilişkin ürün senedi
düzenlenmez. Ancak, bu antepfıstığının lisanslı depoda geçici olarak
bulundurma amacı ortadan kalkarsa veya geçici depolama süresi aşılırsa, bu
Tebliğ hükümlerine göre ürün senedi düzenlenir.
(3) Geçici olarak
depoya kabul edilen antepfıstığı, ürün senedi düzenlenen
antepfıstıklarından ayrı olarak depolanır. Antepfıstığının geçici olarak
depolandığı, hem depo hem de kayıtlarda gösterilir. Kayıtlarda,
antepfıstığının ağırlığı ile mislen depolanan antepfıstıklarında
antepfıstığının depoya konulmasından önce yetkili sınıflandırıcılarca
yapılan analiz sonucuna ilişkin bilgiler de yer alır.
(4) Geçici olarak
depoya kabul edilen antepfıstığına ilişkin antepfıstığının sahibi ve
lisanslı depo işletmesi arasında çıkan ihtilaflar, aralarındaki sözleşme ve
genel hükümlere göre çözülür.
Antepfıstığının
depolara yerleştirilmesi, ayrı depolanması ve teslimi
MADDE 11 – (1)
Aynı yıl ürünü olan antepfıstığı; grup, sınıf ve boyuna göre tahsis ve
tasnif edilmiş, numaralanmış lisanslı depo ünitelerinde, grup, sınıf ve
boyu aynı olan antepfıstığı ile karıştırılarak depolanır.
(2) Kuru kırmızı
kabuklu ile kabuklu ve iç antepfıstıkları ayrı ünitelerde depolanır.
(3) Antepfıstığı,
mudinin talebi ve lisanslı depo işletmesinin kabulü halinde, diğer
antepfıstıkları ile karıştırılmadan orijinal hali korunarak ayrı olarak
depolanabilir. Bu durumda antepfıstığı ayrı ünitelere konulur ve diğer
antepfıstıkları ile karıştırılmadan açıkça ve fark edilebilir şekilde
işaretlenir. Ayrı depolanan antepfıstığının depodaki yeri kayıtlarda açık
şekilde gösterilir.
(4) Diğer
antepfıstıkları ile karıştırılmadan aynen depolanan ürünler, aynı orijinal
haliyle teslim edilir.
Prim ve indirim
tarifesi
MADDE 12 – (1)
Antepfıstığının karıştırılarak depolanması halinde ortaya çıkabilecek küçük
kalite farklılıkları prim ve indirim tarifesine göre tazmin edilir.
(2)
Antepfıstığının mudiye tesliminde küçük kalite farklılıkları çıkmış ve
bunlar prim ve indirim tarifesindeki oranları aşmamış ise, prim ve indirim
tarifesindeki kabul edilebilir sınırlar içindeki değerlere göre;
a) Mudinin
lisanslı depodan teslim aldığı antepfıstığı, teslim ettiğinden kaliteli
çıkar ise, mudi tarafından antepfıstığının niteliğine göre teslim tarihinde
borsada oluşan ortalama fiyat baz alınarak kalite farklılığından doğan
fiyat farkı indirim tarifesi olarak lisanslı depo işletmesine,
b) Mudinin
lisanslı depoya teslim ettiği antepfıstığı, teslim aldığından kaliteli
çıkar ise, lisanslı depo işletmesi tarafından antepfıstığının niteliğine
göre teslim tarihinde borsada oluşan ortalama fiyat baz alınarak kalite
farklılığından doğan fiyat farkı prim olarak mudiye,
ödenir.
Antepfıstığının
korunması
MADDE 13 – (1)
Lisanslı depo işletmesi, lisansı askıya alınmış olsa bile her zaman, sorumluluğu
altında bulunan antepfıstığının muhafazasında gerekli dikkati ve özeni
gösterir.
(2) Depo her zaman
temiz olmalı ve antepfıstığı yangın tehlikesini artıran ve sağlıklı
muhafazasını engelleyen toz, çöp ve madde birikimleri ile kemirgen hayvan,
mikroorganizma ve böceklerden korunmalıdır.
(3) Antepfıstığına
zarar verecek hale gelmiş depolar, gerekli tadilatlar yapılıncaya ve
antepfıstığının bozulmadan sıhhatli şekilde depolanmasına elverişli hale
getirilinceye kadar kullanılmaz.
(4)
Antepfıstıkları ve bunların içinde bulundukları ambalâjlar işleme
yerlerinde, depolarda, taşıtlarda fena koku yayan ve bunları kirletecek
maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır.
(5)
Antepfıstıkları TS 1279 Antepfıstığı-Kabuklu, TS 1280 Antepfıstığı-İç ve TS
13693 Antepfıstığı-Kırmızı Kabuklu standartlarında belirtilen depolama
koşullarına uygun şekilde depolanmalıdır. İçinde antepfıstığı bulunan
ambalâjlar yaş olmayan, havadar ve serin yerlerde tutulmalı, yağmur
altında bırakılmamalı ve bu şartlarda yükletilip boşaltılmamalıdır.
Taşımada hava dolaşımlı kapalı vasıtalar kullanılmalıdır.
Antep
fıstığının azami depolama süresi
MADDE 14 – (1)
Kuru kırmızı kabuklu ve kabuklu antepfıstığı, hasat döneminden itibaren
azami 24 ay; antepfıstığı içleri ise hasat döneminden itibaren azami 12 ay
süreyle lisanslı depolarda muhafaza edilebilir.
(2)
Antepfıstığının hasat dönemi, antepfıstığının sahibinin beyanı ile gerekli
analiz ve incelemelerle tespit edilir.
(3)
Antepfıstığının depolama döneminin başlangıç ve bitiş tarihleri, uygulama
göz önünde bulundurularak Bakanlıkça belirlenir ve internet sayfasında ilan
edilir.
Yürürlük
MADDE 15 – (1)
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1)
Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.
|