TÜRK GIDA
KODEKSİ MEYVE SUYU VE BENZERİ ÜRÜNLER TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO:
2014/34)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; meyve suyu ve
benzeri ürünlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması,
işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere
bu ürünlerin özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; meyve suyu, konsantreden
üretilen meyve suyu, meyve suyu konsantresi, su ile ekstrakte edilen meyve
suyu, meyve suyu tozu, meyve nektarı, meyve püresi ve meyve püresi
konsantresini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ;
a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,
b) 20/12/2001 tarihli ve 2001/112/EC sayılı meyve suları
ve benzeri ürünlere ilişkin Konsey Direktifine paralel olarak,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Ana bileşenler:
1) Aroma: Meyvenin işlenmesi sırasında, meyvenin
yenilebilir kısımlarından (Turunçgil kabuklarının soğuk preslenmesi ile
elde edilen yağ ve meyve çekirdeği kaynaklı bileşenler de olabilir.) elde
edilen ve ürüne geri kazandırılmak üzere, aroma kalitesinin muhafazası,
korunması veya stabilize edilmesi için uygulanan sıkma, ekstraksiyon, damıtma,
filtrasyon, adsorbsiyon, buharlaştırma, parçalama, konsantrasyon ve benzeri
uygun fiziksel işlemler uygulanarak ayrılan yan ürünü,
2) Bal: 27/7/2012 tarihli ve 28366 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun balları,
3) Meyve: Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin üretilmesi
için sağlam, yeterince olgun, taze veya hasat sonrası işlemlerle muhafaza
edilmiş domates dâhil tüm meyveleri,
4) Meyve püresi: Suyunu uzaklaştırmadan, bütün veya kabuğu
soyulmuş meyvenin yenilebilen kısmının eleme, ezme, öğütme gibi uygun
fiziksel işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen, fermente olmamış ancak
fermente olabilen ürünü,
5) Meyve püresi konsantresi: Meyve püresindeki suyun
belirli bir kısmının fiziksel yollarla uzaklaştırılması ile elde edilen ürünü,
6) Pulp veya meyve kesecikleri: Suyunu uzaklaştırmadan
aynı meyvenin yenilebilen kısımlarından elde edilen ürünü, turunçgil
meyveleri için ise meyve etinden elde edilen meyve suyu keseciklerini,
7) Su: 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte yer alan özelliklere
uygun insani tüketim amaçlı suları,
8) Şeker: 23/8/2006 tarihli ve 26268 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğine uygun şekerleri ve meyvelerden
türetilmiş şekerleri,
b) Konsantreden üretilen meyve suyu: Meyve suyu
konsantresine, konsantrasyon sırasında uzaklaştırılan miktarda su ve
gerektiğinde işleme sırasında ayrılan aromanın, pulpun ve meyve
keseciklerinin tekrar kazandırılmasıyla elde edilen ürünü,
c) Meyve nektarı: Meyve suyuna, konsantreden üretilen
meyve suyuna, meyve suyu konsantresine, su ile ekstrakte edilen meyve
suyuna, meyve suyu tozuna, meyve püresine ve/veya meyve püresi
konsantresine ve/veya bunların karışımına, şekerlerin ve/veya balın ilave
edilmesiyle veya ilave edilmeksizin su ilave edilmesiyle elde edilen, ek-3’de
belirtilen özelliklere uygun, fermente olmamış ancak fermente olabilen ürünü,
ç) Meyve suyu: Sağlam, olgun, taze veya soğukta ya da
dondurularak muhafaza edilmiş, tek meyvenin veya daha fazla meyve karışımının
yenilebilir kısımlarından elde edilen, elde edildiği meyve ve meyvelerin
karakteristik renk, aroma ve tadına sahip, fermente olmamış ancak fermente
olabilen ürünü,
d) Meyve suyu konsantresi: Bir veya daha fazla sayıda
meyve türünden elde edilen meyve suyundan, fiziksel yollarla suyun belirli
oranlarda uzaklaştırılmasıyla elde edilen ürünü,
e) Meyve suyu tozu: Bir veya daha fazla meyveden elde
edilen meyve suyundan, fiziksel yollarla suyun olabildiğince ayrılması ile
elde edilen ürünü,
f) Su ile ekstrakte edilen meyve suyu: Herhangi bir
fiziksel işlemle suyu ekstrakte edilemeyen bütün haldeki pulplu veya bütün
olarak kurutulmuş meyvelerden su difüzyonu ile elde edilen ürünü,
ifade eder.
Ürün özellikleri
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere ait
özellikler aşağıda verilmiştir.
a) Meyve suyu özellikleri:
1) Aynı tür meyveden işleme sırasında uygun fiziksel işlemlerle
ayrılan aroma, pulp ve meyve kesecikleri yine uygun fiziksel işlemlerle
meyve suyuna geri kazandırılabilir.
2) Turunçgil meyve suyu, meyve etinden (endokarp)
gelmelidir.
3) Misket limonu suyu, bütün haldeki meyveden elde
edilebilir.
4) Meyve suyunun, çekirdekli, tohumlu ve kabuklu
meyvelerden üretildiği durumlarda; çekirdek, tohum ve kabuk bileşenleri
veya parçaları meyve suyu içine dahil edilmez. Ancak iyi üretim uygulamaları
ile çekirdek, tohum ve kabuk bileşenleri veya parçalarının uzaklaştırılamadığı
durumlarda bu koşul aranmaz.
5) Meyve suyu üretiminde, meyve suyu ile meyve püresi
karıştırılabilir.
6) Meyve suyu ve püresinde etil alkol miktarı 3 g/L’yi,
uçucu asit miktarı 0,4 g/L’yi ve laktik asit miktarı 0,5 g/L’yi geçemez.
b) Konsantreden üretilen meyve suyu özellikleri:
1) Konsantreden üretilen meyve sularına ilave edilecek
su, meyve suyunun kalitesini etkilemeyecek şekilde, özellikle duyusal,
mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan uygun özelliklerde ve İnsani Tüketim Amaçlı
Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun olur.
2) Son ürünün suda çözünür kuru madde miktarı, ek-4’te
verilen meyve suyu için minimum briks değerlerini karşılar. Konsantreden üretilen
meyve suyu, ek-4’te yer almayan bir meyveden üretildi ise konsantreden üretilen
meyve suyunun minimum briks derecesi, konsantrenin elde edildiği meyveden
ekstrakte edilen meyve suyunun briks değerini sağlar.
3) Aynı tür meyveden işleme sırasında uygun fiziksel işlemlerle
ayrılan aroma, pulp ve meyve kesecikleri yine uygun fiziksel işlemlerle
konsantreden üretilen meyve suyuna geri kazandırılabilir.
4) Konsantreden üretilen meyve suyu, aynı meyveden elde
edilen meyve suyunun başlıca fiziksel, kimyasal, organoleptik ve besin özelliklerini
sağlayacak uygun işlemlerle hazırlanır.
5) Konsantreden üretilen meyve sularının üretiminde,
meyve suyu ve/veya meyve suyu konsantresi ile meyve püresi ve/veya meyve püresi
konsantresi karıştırılabilir.
c) Meyve suyu konsantresi özellikleri:
1) Doğrudan tüketime sunulan meyve suyu
konsantrelerinde, suyun en az %50’si uzaklaştırılmış olur.
2) Aynı tür meyveden işleme sırasında uygun fiziksel işlemlerle
ayrılan aroma, pulp ve meyve kesecikleri yine uygun fiziksel işlemlerle
meyve suyu konsantresine geri kazandırılabilir.
ç) Meyve nektarı özellikleri:
1) Sadece ilave şekersiz olarak üretilen meyve nektarlarında
şeker yerine tamamen, düşük enerjili olarak üretilen meyve nektarlarında
ise şeker yerine kısmen, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygun
tatlandırıcılar kullanılabilir.
2) Aynı tür meyveden işleme sırasında uygun fiziksel işlemlerle
ayrılan aroma, pulp ve meyve kesecikleri yine uygun fiziksel işlemlerle
meyve nektarına geri kazandırılabilir.
d) Meyve püresi konsantresi özellikleri: İşleme sırasında
ayrılan aroma, aynı meyve püresi konsantresine ek-1’in (b) bendinde tanımlanan
uygun fiziksel işlemle geri kazandırılabilir.
e) Meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve
suyu konsantresi, su ile ekstrakte edilen meyve suyu, meyve suyu tozu ve
meyve nektarı üretiminde uygulanabilecek işlemler ve işlem yardımcıları
ek-1’de verilmiştir.
f) Meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve
suyu konsantresi, su ile ekstrakte edilen meyve suyu, meyve suyu tozu ve
meyve nektarı ile ilgili özel isimlendirmeler ek-2’de verilmiştir.
g) Meyve nektarlarına ait minimum meyve suyu ve/veya püresi
miktarı oranları ek-3’te, meyve suyu ve püresi için minimum briks
dereceleri ek-4’te verilmiştir.
(2) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere katılmasına
izin verilen bileşenler aşağıda verilmiştir:
a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin ek-9
Bölüm 1’de yer alan hükümlerine uygun olan vitamin ve mineraller uygun
miktarda eklenebilir.
b) Üzüm suyuna tartarik asit tuzları geri kazandırılabilir.
c) Meyve nektarına şekerler ve/veya bal ve/veya tatlandırıcılar
eklenebilir. Ancak ilave edilen şeker ve/veya bal son ürünün toplam ağırlığının
en fazla %20’si kadar olur.
ç) Meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve
suyu konsantresi, su ile ekstrakte edilen meyve suyu, meyve suyu tozu ve
meyve nektarı üretiminde asitliği düzenlemek amacıyla, meyve suyuna susuz
sitrik asit cinsinden en fazla 3 g/L limon ve/veya misket limonu suyu
ve/veya limon ve/veya misket limonu suyu konsantresi ilave edilebilir.
d) Ek-2’nin (a) bendi, (b) bendinin 1 inci maddesi, (c)
bendi, (d) bendinin 2 inci maddesi ve (g) bendinde yer alan ürünlere; şekerler
ve/veya bal eklenebilir.
e) Domates suyu ve konsantreden üretilen domates suyuna
tuz, baharat ve aromatik bitkiler katılabilir.
Katkı maddeleri
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler,
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
uygun olur.
Aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda
bileşenleri
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere,
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan aroma dışında
aroma verici ya da aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşeni katılmaz.
Bulaşanlar
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
bulaşanların miktarları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer
alan hükümlere uygun olur.
Pestisit kalıntıları
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
pestisit kalıntı miktarları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum
Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Veteriner ilaçları tolerans düzeyi
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ kapsamında bileşiminde
bal içeren ürünlerde bulunabilecek veteriner ilaçları kalıntı miktarları,
4/5/2012 tarihli ve 28282 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması
ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Hijyen
MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler,
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği ile 17/12/2011
tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliğinde
yer alan hükümlere uygun olur.
Ambalajlama
MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürün
ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve
Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Etiketleme
MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
etiketi, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere ek
olarak aşağıda belirtilen hükümlere de uygun olur.
a) Tebliğde yer alan ürünlerin ticari isimleri tanımlarda
yer alan isimlendirmelere uygun olur. Ayrıca buna alternatif olarak ek-2’de
yer alan isimler de kullanılabilir. Bu isimler ekte belirtilen koşullarda
ve dilde olur.
b) Eğer ürün tek bir çeşit meyveden elde ediliyorsa ürün
ismindeki "meyve" ifadesi yerine söz konusu meyvenin adı kullanılır.
c) İki veya daha fazla meyveden elde edilen ürünlerde,
limon ya da misket limonu suyunun asitliği düzenlemek amacıyla kullanıldığı
durumlar haricinde, ürün ismi bileşen listesinde gösterildiği gibi kullanılan
meyve sularının veya pürelerinin azalan hacimlerine göre sıralanan meyve
isimlerinden oluşur.
ç) Üç veya daha fazla meyveden elde edilen ürünler,
meyvelerin isimleri yerine "karışık" veya çoklu veya aynı anlama
gelen bir ifade ya da kullanılan meyve sayısını belirterek ifade
edilebilir.
d) Meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve
suyu konsantresi, su ile ekstrakte edilen meyve suyu, meyve suyu tozu ve
meyve nektarının restorasyonu için geri kazandırılması gerekli maddelerin
etiket üzerinde belirtilmesi zorunlu değildir. Ancak meyve suyuna ekstra
ilave edilen pulp veya meyve kesecikleri etikette belirtilir.
e) Meyve suyunun konsantreden üretilen meyve suyu ile
karışımı ve kısmen, bir ya da daha fazla konsantre üründen elde edilen
meyve nektarı için “Kısmen konsantre(ler)den üretilmiştir.”, tümüyle bir ya
da daha fazla konsantre üründen elde edilen meyve nektarı için “Konsantre(ler)den
üretilmiştir.” ifadesi etiket üzerinde, ürün ismine yakın olarak kontrast
teşkil edecek ve açıkça görülebilir karakterde belirtilir.
f) Meyve nektarı bileşimindeki meyve suyu, meyve püresi
veya bunların karışımının minimum miktarı, etiket üzerinde, "meyve
oranı en az % ......" ifadesi ile belirtilir. Bu ifade ürün adı ile
aynı görüş alanı içerisinde yer alır.
g) Meyve suyu konsantresi eğer son tüketiciye
sunulmayacaksa etiket bilgilerine ek olarak, etiket üzerinde ilave edilen
limon suyunun, misket limonu suyunun veya Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı
Maddeleri Yönetmeliğine uygun asitliği düzenleyici maddelerin varlığı ve
miktarları belirtilir. Bu bilgiler ambalaj üzerinde veya ambalaja bir
etiketle iliştirilmiş olarak veya ayrı bir belge olarak verilebilir.
ğ) “Meyve nektarına şeker eklenmemiştir” beyanı veya aynı
anlama gelecek herhangi bir beyan; ancak, ürün ilave mono veya disakkarit
veya tatlandırıcılar dahil olmak üzere tatlandırmak amacıyla herhangi bir
başka gıda içermiyor ise yapılabilir. Şekerler, meyve nektarında doğal
olarak bulunuyorsa “Doğal olarak bulunan şekerler içerir.” ifadesi etiket üzerinde
yer alır.
h) “Türk Gıda Kodeksi gereğince meyve suları ilave şeker
içermez” ibaresi ürün adı ile aynı görüş alanı içerisinde ürün
etiketlerinde yer alabilir.
ı) Meyve suyu ve konsantreden üretilen meyve suyu ürün
etiketlerinde “% 100 meyve suyu” ifadesi kullanılabilir.
Taşıma ve depolama
MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
taşınması ve depolanması, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin gıdaların taşınması
ve depolanması ile ilgili hükümlerine uygun olur.
Numune alma ve analiz metotları
MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden
numune alınması ve analizleri Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olur.
Avrupa Birliğine bildirim
MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ, 3/4/2002 tarihli ve
24714 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye
ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmeliğin 10 uncu maddesi hükmüne
istinaden Avrupa Birliği Komisyonuna bildirilmiştir.
İdari yaptırım
MADDE 17 – (1) Bu Tebliğe aykırı davrananlar hakkında
11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda
ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan tebliğ
MADDE 18 – (1) 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler
Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yayımı
tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 31/12/2014 tarihine
kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
(2) Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren
gıda işletmecileri tarafından 18 inci madde ile yürürlükten kaldırılan
Tebliğ hükümlerine uygun ürünler, 31/12/2014 tarihinden önce piyasaya arz
edilmek koşulu ile 31/12/2015 tarihine kadar piyasada bulunabilir.
Yürürlük
MADDE 19– (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe
girer.
Yürütme
MADDE 20 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım
ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
EK-1
ÜRETİM
SIRASINDA UYGULANABİLECEK İŞLEMLER VE
İŞLEM
YARDIMCILARI
a) Mekanik Ekstraksiyon İşlemleri
b) Fiziksel İşlemler: Elde edilen meyve suyu, 5 inci
maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde sıralanan özellikleri karşılamak
koşuluyla, meyve suyu konsantresi üretimi için üzüm haricindeki meyvelerin
yenilebilir kısmından suyun ekstraksiyonu dahil, mutat fiziksel işlemler
c) Kükürtleme işlemi uygulanan meyvelerden elde edilen üzüm
suyuna, son üründeki toplam kükürdioksit miktarı 10 mg/L’yi geçmeyecek şekilde
fiziksel desülfitleme işlemi uygulanabilir.
ç) Pektolitik enzimler
d) Proteolitik enzimler
e) Amilolitik enzimler
f) Yenilebilir jelatin
g) Taninler
ğ) Silika sol
h) Aktif kömür
ı) Azot
i) Adsorban toprak olarak bentonit
j) Türk Gıda Kodeksinde gıdalar ile temasına izin
verilen, kimyasal inert filtrasyon yardımcıları ve perlit, yıkanmış
diatomin, selüloz, çözünmeyen poliamid, polivinilpolipirolidon, polistiren
gibi çökeltme ajanları
k) Gıdalar ile temasına izin verilen, turunçgil meyve
sularında limonoid glukositler, asit, oligosakkaritler de dahil olmak üzere
şekerler veya mineral içeriği önemli derecede etkilemeden, limonoid ve
narancin içeriğini azaltmak için kullanılan kimyasal inert adsorpsiyon yardımcıları
l) Durultma işlemi amacıyla buğday, bezelye veya
patatesten elde edilen bitkisel proteinler
Ek-2
MEYVE SUYU,
KONSANTREDEN ÜRETİLEN MEYVE SUYU, MEYVE SUYU
KONSANTRESİ,
SU İLE EKSTRAKTE EDİLEN MEYVE SUYU, MEYVE SUYU
TOZU VE MEYVE
NEKTARI İÇİN ÖZEL İSİMLER
a) Vruchtendrank: Meyve nektarları için
b) Süßmost
Süßmost nitelemesi “Fruchtsaft” veya “Fruchtnektar” ürün
isimleri ile bir arada kullanılmak koşuluyla;
1) Sadece meyve suyundan, meyve suyu konsantrelerinden veya
bunların karışımından elde edilen ve doğal halleri yüksek miktarda asit içerdiği
için tüketilemeyen meyve nektarı için
2) Uygunsa elma karıştırılan ama şeker eklenmemiş armut
suyu ve elma suyu için
c) “succo e polpa” veya “somo e polpa”: Sadece meyve pürelerinden
ve/veya meyve püresi konsantrelerinden elde edilen meyve nektarları için
ç) “æblemost” : Şeker ilave edilmemiş elma suları için
d) 1) “sur ........saft”: Siyah frenk üzümü, kiraz, kırmızı
frenk üzümü, beyaz frenk üzümü, ahududu, çilek veya mürver yemişinden elde
edilen şeker ilave edilmemiş meyve suları için kullanılan meyvenin
Danimarka dilindeki ismiyle birlikte
2) “sød........saft” veya “sødet........saft” bir
litresine 200 gramdan fazla şeker ilave edilen meyve suları için, kullanılan
meyvenin Danimarka dilindeki ismiyle birlikte
e) “äppelmust”: Şeker eklenmemiş elma suları için
f) “mosto”: Üzüm suyu ile eş anlamlı olarak
g) “smiltsērkšķu sula ar cukuru” veya “astelpaju
mahl suhkruga” veya “słodzony sok z rokitnika”: İlave şeker miktarı
140 g/L’den fazla olmayan yabani iğdelerden elde edilen meyve suları için
kullanılır.
Ek – 3
MEYVE
NEKTARLARINA AİT MİNİMUM MEYVE SUYU VE/VEYA PÜRESİ MİKTARI ORANLARI
1) Asidik suyuyla birlikte
doğal olarak tüketilemeyen meyveler
Meyvenin Adı
|
Meyve nektarında minimum meyve
suyu ve/veya
püresi miktarı (Son üründe %
hacim olarak)
|
Çarkıfelek/Pasion meyvesi
|
25
|
Quito
naranjillos/Lulo
|
25
|
Siyah frenk üzümü
|
25
|
Beyaz frenk üzümü
|
25
|
Kırmızı frenk üzümü
|
25
|
Bektaşi üzümü
|
30
|
Yabani iğde
|
25
|
Çakal eriği
|
30
|
Erik
|
30
|
Mürdüm eriği
|
30
|
Kuş Üvezi
|
30
|
Kuşburnu
|
40
|
Vişne
|
35
|
Diğer kirazlar
|
40
|
Yaban mersini/Çoban üzümü
|
40
|
Mürver yemişi
|
50
|
Ahududu
|
40
|
Kayısı
|
40
|
Çilek
|
40
|
Karadut/Böğürtlen
|
40
|
Büyük meyveli vaksiniyum
|
30
|
Ayva
|
50
|
Limon ve misket limonu
|
25
|
Bu kategoriye ait diğer
meyveler
|
25
|
2) Suyuyla birlikte doğal
olarak tüketilmeyen düşük asitli, pulpumsu kıvamda veya yüksek miktarda
aromalı meyveler
Mango/ Hintkirazı
|
25
|
Muz
|
25
|
Guava
|
25
|
Papaya /kavun ağacı
|
25
|
Liçi
|
25
|
Azerola/ Barbados Kirazı
|
25
|
Sursop/Tarçınelması
|
25
|
Kustard elması/Bullock’s heart
|
25
|
Hint ayvası
|
25
|
Nar
|
25
|
Kaşev/Kaju meyvesi
|
25
|
İspanyol / Avrupa eriği
|
25
|
Umbu
|
25
|
Bu
kategoriye giren diğer meyveler
|
25
|
3) Suyuyla beraber doğal
olarak tüketilebilen meyveler
Elma
|
50
|
Armut
|
50
|
Şeftali
|
50
|
Limon ve Misket
limonu dışındaki turunçgiller
|
50
|
Ananas
|
50
|
Domates
|
50
|
Bu
kategoriye giren diğer meyveler
|
50
|
EK – 4
KONSANTREDEN
ELDE EDİLEN MEYVE SUYU VE PÜRESİ İÇİN MİNİMUM BRİKS DERECESİ
Meyvenin Adı
|
Botanik Adı
|
Konsantreden elde edilen meyve
suyu ve püresi için minimum briks derecesi
|
Elma (*)
|
Malus domestica Borkh.
|
11.2
|
Kayısı (**)
|
Prunus armeniaca L.
|
11.2
|
Muz (**)
|
Musa x
paradisiaca L.(plantainler hariç)
|
21.0
|
Siyah frenk üzümü(*)
|
Ribes nigrum L.
|
11.0
|
Üzüm/grape(*)
|
Vitis vinifera L.ve
hibritleri
Vits labrusca L.ve
hibritleri
|
15.9
|
Greyfurt(*)
|
Citrus x paradisi Macfad.
|
10.0
|
Guava(**)
|
Psidium
guajava L.
|
8.5
|
Limon(*)
|
Citrus limon (L.)
Burm.f.
|
8.0
|
Mango(**)
|
Mangifera
indica L.
|
13.5
|
Portakal(*)
|
Citrus sinensis (L.)Osbeck
|
11.2
|
Çarkıfelek/Pasion meyvesi
|
Passiflora edulis Sims
|
12.0
|
Şeftali(**)
|
Prunus persica
(L.)Batsch var.persica
|
10.0
|
Armut(**)
|
Pyrus communis L.
|
11.9
|
Ananas(*)
|
Ananas comosus (L.)
Merr.
|
12.8
|
Ahududu(*)
|
Rubus idaeus L.
|
7.0
|
Vişne(*)
|
Prunus cerasus L.
|
13.5
|
Çilek(*)
|
Fragaria x ananassa
Duch.
|
7.0
|
Domates(*)
|
Lycopersicon esculentum, Mill.
|
5.0
|
Mandalina(*)
|
Citrus reticulata Blanco
|
11.2
|
Beyaz frenk üzümü
|
Ribes rubrum L.
|
10.0
|
Kırmızı frenk üzümü
|
Ribes rubrum L.
|
10.0
|
Bektaşi üzümü
|
Ribes uva-crispa L.
|
7.5
|
Yabani iğde
|
Hippohae rhamnoides L.
|
6.0
|
Çakal eriği
|
Prunus spinosa L.
|
6.0
|
Erik
|
Prunus domestica L.
|
12.0
|
Mürdüm eriği
|
Prunus domestca L.subsp.
domestica
|
12.0
|
Kuş Üvezi
|
Sorbus aucuparia L.
|
11.0
|
Kuşburnu
|
Rosa canina
|
9.0
|
Yüksek boylu maviyemiş
|
Vaccinium corymbosum L.
|
10.0
|
Alçak boylu maviyemiş
|
Vaccinium angustifolium L.
|
10.0
|
Yaban mersini / Çoban Üzümü
|
Vaccinium myrtillus L.
|
10.0
|
Mürver yemişi
|
Sambucus nigra L.
|
10.5
|
Büyük Meyveli Vaksiniyum
|
Vaccinium macrocarpon Aiton
Vaccinium oxycoccos L.
|
7.5
|
Liçi
|
Litchi chinenesis Sonn.
|
11.2
|
Azerola/ Barbados Kirazı
|
Malpighia punicifolia L.
|
6.5
|
Sursop /Tarçın elması
|
Annona muricata L.
|
14.5
|
Hint ayvası
|
Annona squamosa L
|
14.5
|
Nar
|
Punica granatum L.
|
13,0
|
Kaşev/ Kaju meyvesi
|
Anacardium occidentole
L.
|
11.5
|
(*) Meyve suyu olarak
üretilir, 20/20 ͦ C’deki suya karşılık minimum relatif yoğunluk
hesaplanır.
|
(**) Püre olarak üretilir,
sadece minimum düzeltilmemiş Briks okuması (asit düzeltmesi olmaksızın)
hesaplanır.
|
|