YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIPTA UZMANLIK
EĞİTİMİ VE SINAV YÖNETMELİĞİ
Amaç
Madde l — Bu Yönetmelik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yürütülecek, tıpta uzmanlık ve üst uzmanlık (yan dal ihtisas) ile ilgili giriş sınavları, uzmanlık eğitimi ve uzmanlık sınavlarının yapılış şekilleri ve sonuçlandırılmasına ilişkin esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
Madde 2 —Bu Yönetmelik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesinde, tıpta uzmanlık ve üst uzmanlık eğitim ve öğretimi gören araştırma görevlilerine uygulanacak esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, Tababet Uzmanlık Tüzüğünün 3 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Madde 4 — Bu Yönetmelikte, eş anlamlı olarak kullanılan araştırma görevlisi, tıpta uzmanlık öğrencisi yada asistan; tıp bilimi dallarından birisinde uzman olabilmek, bilgi ve becerisini geliştirmek için, ilgili dalda eğitim, öğrenim ve uygulama yapmak ve bilimsel esaslara göre yetiştirilmek üzere atanan kişi anlamına gelir.
Tıpta Uzmanlık Öğrencilerinin Görevleri
Madde 5 —Tıpta uzmanlık öğrencileri her türlü eğitim-öğretim ve uygulamaların yanı sıra, Fakülte organlarınca verilecek diğer görevleri yerine getirmek ve sağlık hizmetlerine yardımcı olmakla da yükümlüdürler.
Tıpta Uzmanlık Öğrenciliği ile Bağdaşmayan Görevler
Madde 6 — Tıpta uzmanlık öğrencileri, Fakültedeki görevleri dışında, ücretli ya da ücretsiz, özel ya da resmi başka herhangi bir işte çalışamaz, ek görev alamaz.
Tıpta Uzmanlık Öğrenciliğine Kabul Şartlan
Madde 7 — a) Tababet Uzmanlık Tüzüğünün 6ncı maddesinde belirtilen şartlara uygun olması
b) Tıpta uzmanlık sınavı (TUS) da başarılı olması,
c) Üst uzmanlık için; ilgili bilim dalı kurulu önerisi ve ilgili anabilim dalı başkanlığı kanalıyla bölüm başkanının onayına ek olarak; ilgili bilim dalının boş kadrosunun ilan edilmiş olması ve kadro-ilanında belirtilen niteliklere uygun adayın Kamu Personeli Dil Sınavı
(KPDS)'da en az 60 puan almış olması ve Fakülte Yönetim Kurulunca seçilecek, en az 3,
en çok 5 alt dal ya da bu alt dala yakın öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından bilimsel
çalışma ve bilgi birikimi yönünden başarılı bulunması. Eğitim Süresi
Madde 8 — a) Tıpta uzmanlık eğitim süresi; Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen eğitim-öğretim süresidir.
Bu normal eğitim-öğretim süresi, ilgili anabilim dalı kurulu önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile her defasında 8 ayı geçmemek üzere üç kez uzatılabilir.
b) Yıllık yasal izin süreleri dışında, eylemli olarak uzmanlık öğrenciliğinde geçmeyen süreler, uzmanlık öğrenciliği surelerine eklenir.
c) Tıpta uzmanlık öğrencileri; eğitim-öğretim süreleri içerisinde, anabîlim-bilim dalının olumlu görüşü doğrultusunda, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla, yurt içi veya yurt dışında konusu ile ilgili olarak diğer bir tıp fakültesi ya da sağlık eğitim kurumlarında çalıştırılabilirler. Bu süreler; öğrencinin başarılı olduğu belgelendiğinde, Fakülte Yönetim Kurulu oluruyla yasal eğitim sürelerinden sayılabilir.
Yıllık Çalışma Raporu Verilmesi
Madde 9 — Tıpta uzmanlık öğrencisi, eğitim-öğretim gördüğü anabilim-bilim dalı başkanlığınca 6 (altı) ay aralıklarla; sözlü ve/veya yazılı teorik ve pratik sınava tabii tutulur.
Uzmanlık öğrencisinin, davranışları, bilimsel ve beceri gelişimi hakkındaki kanaat altı ayda bir, ilgili anabilim-bilim dalı başkanlığınca dekanlığa, bölüm başkanlığı kanalı ile rapor edilir.
İki kez üst üste olumsuz rapor verilen uzmanlık öğrencisinin, eğitimine devam edip etmeyeceği Fakülte Yönetim Kurulunca karara bağlanır.
Rotasyonlar
Madde 10 — a) Tababet Uzmanlık Tüzüğünün öngördüğü rotasyonların yapılması, yaptırılması zorunludur.
b) İlgili tüzük gereği yapılan rotasyonlar dışında, ek olarak, anabilim-bilim dalınca uygun görülüp önerilen ve Fakülte Yönetim Kurulunca onaylanan diğer rotasyonların da yapılması şarttır.
c) Rotasyon yapılan anabilim-bilim dallan, öğrencinin başarılı ya da başarısız olduğunu değerlendirerek, dosyasına konmak üzere bir rapor halinde ilgili anabilim-bilim dalı ve Dekanlığa gönderir.
d) Rotasyonlarda başarısız olan öğrenci başarısız olduğu rotasyonu tekrarlar. Bu tekrarlar öğrencinin normal uzmanlık eğitimi süresine eklenir.
e) Öngörülen rotasyon dalı Fakülte bünyesinde yoksa, öğrenci ilgili anabilim-bilim dalının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile, öngörülen sürede başka bir Tıp Fakültesi ya da sağlık eğitim kurumunda bu rotasyonunu tamamlar.
Uzmanlık Tezi
Madde 11 — a) Tıpta uzmanlık öğrencileri, uzmanlık sınavına girebilmeleri için, ilgili uzmanlık dalına ait bir konu üzerinde orijinal nitelikte bilimsel araştırma ürünü uzmanlık tezi hazırlamak ile yükümlüdür.
b) Tez konusu ve danışmanı, anabilim-bilim dalı kurulunca belirlenerek, en geç öğrencinin uzmanlık öğrenimi süresi ilk yansı sonunda, bölüm kurulunun da onayı alınarak, öğrencinin kendisine ve Fakülte Dekanlığına bildirilir.
c) Tez; Fakültenin tez yazım kurallarına uygun biçimde hazırlanmış, yazılmış ve ciltlenmiş olarak, Dekanlıkça belirlenen sayıda bölüm başkanlığı kanalı ile Dekanlık Makamına teslim edilir.
Sınav Jürisi
Madde 12 — a) Adaylar için; tezin değerlendirilmesi ve bilim, sınavını yapmak üzere Fakülte Yönetim Kurulu tarafından 5 (beş) asil, 3 (üç) yedek üyeden oluşan bir sınav jürisi belirlenir.
İlgili anabilim-bilim dalı başkanı ile tez danışmanı bu jürinin tabii üyeleridir. Jürinin diğer üyeleri; ilgili anabilim-bilim dalı öğretim üyeleri arasından ve/veya rotasyon yapılan dallar, yada tez konusu ile ilgili öğretim üyeleri arasından seçilir. Öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü anabilim-bilim dalından en fazla üç öğretim üyesi jüriye seçilebilir.
b) Tezler, jüri üyeleri belirlendikten sonra beş iş günü içerisinde bu üyelere Dekanlıkça dağıtılır.
Tezin Kabulü veya Reddi
Madde 13 — a) Sınav jürisi; tezlerin üyelere dağıtımı sonrası, en az 15 (on beş), en fazla 30 (otuz) gün içinde ilgili anabilim-bilim dalı başkanınca toplantıya çağırılır.
b) Sınav jürisi, öncelikle; jüri üyelerinin tez hakkında verdikleri raporları inceler, jüri tarafından yapılan değerlendirmede, tezin kabulü veya reddi, oy çokluğu ile sonuca bağlanır ve durum bir tutanakla tespit edilir. Bu hususta çekimser oy kullanılamaz.
c) Tezi kabul görmeyen adaya, red nedenleri gerekçeleriyle bildirilir. Aday, bu bildirim tarihinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde, tezde gerekli düzeltmeleri yaparak, aynı jüriye sunulmak üzere bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (c) fıkrasındaki yöntemle dekanlığa teslim eder.
d) Tezi ikinci kez reddedilen adayın uzmanlık öğrenciliği ile ilişiği kesilir. Uzmanlık Sınavı
Madde 14 — a) Tezi kabul edilen adaya jüri tarafından bir saatten az olmamak kaydıyla, sözlü olarak, teorik ve pratik sorular yöneltilir ve uygulama yaptırılır. Sonunda jüri, oy çokluğu ile sınavın başarılı ya da başarısız geçtiğini karara bağlar.
b) Aday; sözlü, teorik, pratik ve uygulama sınavında başarılı olursa, 100 puan üzerinden değerlendirilmek üzere yazılı bir sınava daha tabi tutulur. Bu sınavda aday en az 70 (yetmiş) puan almak zorundadır. Sonuçlar bir tutanakla Dekanlığa bildirilir.
c) Aday yazılı sınavda başarısız olursa, en erken l (bir) ay, en geç 3 (üç) ay içerisinde tekrar yazılı sınava alınır. Bunda da başarısız olursa aynı süreler içerisinde bir yazılı sınav
hakkı daha verilir. Bu kez de basan göstermezse uzmanlık eğitimi ile ilişiği kesilir.
d) Aday, sözlü teorik ve pratik sınav ile uygulamada başarısız olmuşsa, sınavın yapıldığı tarihten sonra, en erken 3 (üç), en geç 6 (altı) ay içinde yeniden sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan adayın uzmanlık eğitimi sona erer ve öğrencilikle ilişiği kesilir.
Madde 15 — Tıpta uzmanlık öğrencileri, özlük işleri ile disiplin uygulamaları yönünden, kamu görevlisi sayılırlar ve Yüksek Öğretim Kanunu ile bu kanun uyarınca çıkarılmış yönetmelik ve yönergelere tabidirler.
Yönetmelik ve yönergelerde hüküm bulunmayan hallerde Tababet Uzmanlık Tüzüğü uygulanır.
Yürürlük
Madde 16 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 17 — Bu Yönetmelik hükümlerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı yürütür.