TÜRK
GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİNİN SPESİFİKASYONLARI
HAKKINDA
YÖNETMELİK
Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarını
belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1)
Bu Yönetmelik, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin EK-II ve EK-III’ünde
belirtilen gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23, 24 ve 26 ncı maddelerine
dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1)
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 3 üncü
maddesinde ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin 4 üncü
maddesinde yer alan tanımlara ilave olarak; bu Yönetmelikte geçen;
a) CAS numarası:
Kimyasal Abstraktlar Servisi kayıt numarasını,
b) EINECS
numarası: Avrupa Mevcut Ticari Kimyasal Maddeler Envanterinde yer alan
numarayı,
c) İnternasyonel
ünite (IU): Bir etken maddenin biyolojik etkinliğinin ölçümü esas alınarak
belirlenen, vitaminler, hormonlar, bazı ilaçlar, aşılar ve kan ürünleri ile
biyolojik etkin maddeler için kullanılan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından
belirlenmiş ve etken madde miktarını tanımlamak için kullanılan ölçü
birimini,
ç) Molar
absorbsiyon katsayısı ( ): %1 konsantrasyonlu 1 cm
uzunluğundaki çözeltinin absorbsiyon katsayısını,
d) Molekül
ağırlığı (g/mol): Bir moleküldeki tüm atomların atom ağırlıklarının
toplamını gösteren bağıl sayıyı,
ifade eder.
Gıda katkı maddelerine
ilişkin spesifikasyonlar
MADDE 5 –
(1) Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği kapsamında yer alan
ve bu Yönetmeliğin EK-1’inde listelenen gıda katkı maddeleri, bu
Yönetmeliğin EK-2’sinde belirtilen spesifikasyonlara sahip olur.
Numune alma ve
analiz metotları
MADDE 6 – (1)
Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerden numune alınması ve analizleri,
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olur.
İdari yaptırım
MADDE 7 –
(1) Bu Yönetmeliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Kanunun ilgili
maddelerine göre yaptırımlar uygulanır.
Avrupa Birliği
mevzuatına uyum
MADDE 8 –
(1) Bu Yönetmelik, (AT) 1333/2008 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey
Tüzüğünün EK II ve III’ünde Listelenmiş olan Gıda Katkı Maddelerine İlişkin
Spesifikasyonları Belirleyen 9/3/2012 tarihli ve (AB) 231/2012 sayılı
Komisyon Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum
çerçevesinde hazırlanmıştır.
Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1
– (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda
işletmecileri 31/12/2017 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak
zorundadır.
(2) Bu
Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu
Yönetmelik hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, 10/4/2002 tarihli ve 24722
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde
Kullanılan Renklendiricilerin Saflık Kriterleri Tebliği (Tebliğ No:
2002/27), 7/1/2011 tarihli ve 27808 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Kullanılan Tatlandırıcıların Saflık
Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2010/59) ve 8/4/2012 tarihli ve 28258 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan
Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Katkı Maddelerinin Saflık
Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/33) hükümlerine uymak zorundadır.
Yürürlük
MADDE 9 –
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10 – (1)
Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
|
Yönetmeliğin
Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
|
Tarihi
|
Sayısı
|
3/4/2017
|
30027 (Mükerrer)
|
Yönetmelikte Değişiklik
Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin
|
Tarihi
|
Sayısı
|
1.
|
12/6/2018
|
30449
|
2.
|
27/2/2019
|
30699
|
3.
|
14/4/2023
|
32163 (Mükerrer)
|
Ekleri için tıklayınız.
|