TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE SATIN
ALINACAK YEMEK HİZMETİ UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Silahlı
Kuvvetlerinde kazandan beslenecek personel için yemek hazırlama, pişirme,
dağıtım, servis ve temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve
hizmetlerden bir kısmının veya tamamının satın alınmasına ilişkin usul ve
esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Millî Savunma
Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve
temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve hizmetlerden bir
kısmının veya tamamının satın alınmasına ilişkin uygulama yapan birlik ve
kurumları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 24/5/2007 tarihli ve 5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri
Besleme Kanununun 11 inci maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ara öğün: Günlük üç öğün yemeğin dışında meyve, çerez, tatlı, ikramlık
gibi gerektiğinde soğuk veya sıcak olarak verilen yiyecek ve içecekleri,
b) Askerî personel: Subay,
astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, askerî öğrenci, sivil memur, işçi, erbaş
ve erleri,
c) Güçlendirilmiş yemek bedeli:
Normal çalışma koşullarından daha yoğun beden hareketini içeren görev ve
eğitimlerin yapılması için gerekli kaloriyi sağlamak amacıyla günlük yemek
bedelinin %25 artırılmasıyla elde edilen paranın miktarını,
ç) Günlük yemek bedeli: En az üç
öğün ve gerektiğinde ara öğünleri içeren, yemek çizelgesinin hazırlanmasında
ölçüt olarak kullanılan harcamaya esas paranın üst miktarını,
d) Günlük yemek çizelgesi:
Besleneceklere verilecek yemeklerin öğün bazında dağılımını, yemeklerin
içeriklerini, kalorisini, parasal değerini ve kullanılacak yiyecek maddelerinin
miktarı ve benzeri bilgileri içeren denetime bağlı tüketim belgesini,
e) Yemek
hizmeti alımı: Yemek hazırlama ve dağıtım işinin bir bütünlük içinde
yürütülmesi için gerekli olan yiyecek, içecek ve temizlik maddelerinin
alınması, taşınması, ambalajlanması, depolanması, muayenesi ile yemeklerde
kullanılacak yiyecek maddelerinin ayıklama, yıkama, doğrama, pişirme, uygun
ortamlarda koruma, yemekhane ve masalarını sunuma hazırlama, yemekleri dağıtma,
bulaşık yıkama, kullanım yerleri ve araç gereçlerinin bakımı, temizliği ve
atıkların toplanması gibi işlerin yüklenici tarafından yapıldığı ve bu işlere
ait giderlerin yüklenici tarafından karşılandığı alımları,
f) Kazandan besleme: Yükümlülük
ve/veya zorunluluktan dolayı toplu olarak sıcak veya kumanya şeklinde bütün
giderleri devlet tarafından karşılanan beslemeyi,
g) Türk Silahlı Kuvvetleri:
Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığını,
ğ) Yemek dağıtım hizmeti:
Yemeklerin uygun ortam ve sağlıklı koşullarda, kişilere veya masalara
dağıtımının yapılması ve artan yemeklerin denetim altında yemek yiyen
personelden isteyenlere tekrar dağıtılması gibi hizmetleri,
h) Yemek
öncesi hizmet: Yemeklerde kullanılan yiyeceklerin ve içeceklerin alınması,
muayeneye sunulması ve muayenesinin yapılması, masa üstü yiyecek ve
malzemelerin masalara konulması, yemek ve yiyeceklerin hazırlanması,
pişirilmesi, uygun ısıda bekletilmesi, dağıtıma hazır yemek ve yiyeceklerin
yemekhanelere verilmeden önce fiziksel ve duyusal kontrollerinin yapılması ve
yemeklerin ana yemekhanelere ve diğer yemek yeme yerlerine taşınması gibi
hizmetleri,
ı) Yemek sonrası hizmet:
Yemeklerin tüketilmesinden sonra yemekhane, yemek masaları ve masa üstü servis
malzemelerinin temizlenmesi ile bir sonraki servise hazır edilmesi,
bulaşıkların toplanması ve yıkanması, oluşan yemek artıkları ve çöplerin idare
tarafından belirlenen yerlere uygun koşullarda taşınması ve benzeri hizmetleri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar ve Uygulama
Genel esaslar
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen
yemek hizmetlerinin satın alınması ile ilgili işlemler, ilgili mevzuata uygun olarak
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları için Millî Savunma Bakanlığı
tarafından, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için bu
Komutanlıklar tarafından yürütülür.
(2) Kazandan beslenecek askerî
personel için, yiyecek ve içecek ikmal maddeleri, yemek hazırlama, pişirme,
dağıtım, servis ve temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve/veya
hizmetlerden bir kısmı veya tamamı satın alınabilir.
(3) Satın alınacak yemek
hizmetinin yaklaşık maliyeti ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Yaklaşık maliyetin tespitinde, beslenecek hedef kitleye bağlı olarak her yıl
için Millî Savunma Bakanlığınca yayımlanan bütçelemeye esas tahmini birim
fiyatlar ile belirlenen günlük yemek bedeli veya güçlendirilmiş yemek bedeline,
günlük yemek bedelinin yüzde altmışına kadar, yemek dağıtım öncesi ve
sonrasında yapılan işletme ve genel giderler eklenir. Yemek bedeli veya
güçlendirilmiş yemek bedeli içermeyen hizmet alımlarında ilgili ihale mevzuatı
esas alınır.
Düzenleme yetkisi ve uygulama
MADDE 6 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasını
sağlamak üzere kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil
Güvenlik Komutanlığı yönergeler düzenleyebilir.
(2) Yemek
hizmetlerinin satın alınması ile ilgili olarak, yemek hazırlama, pişirme,
dağıtım, temizlik, yiyecek ve içecek maddelerinin depolanması, muayene
edilmesine yönelik işlemlerin kontrol ve yürütülmesi maksadıyla kurulacak
teşkilâtlar ve bu teşkilâtların görevleri, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri
Komutanlıkları için Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve
Sahil Güvenlik Komutanlığı için bu Komutanlıklar tarafından çıkarılacak
yönergelerle belirlenir.
(3) Bu Yönergelerde, yemek
hazırlamada kullanılacak yiyecek ve içeceklerin teslim alınma işlemleri, yemek
pişirme hizmetlerinin yürütülmesi esasları, dağıtım işlemleri, yemek öncesi ve
sonrası temizlik işlemleri, denetim, muayene ve kabul işlemleri ile ilgili
esaslar ayrıntılı olarak belirlenir.
(4) Yemek öncesi, yemek ve yemek
sonrası hizmeti kapsayan süreçte hijyen kurallarına
uygunluk sağlanması hazırlanacak yönergede belirtilir.
(5) Yemek hazırlama, pişirme ve
dağıtma işlemleri sonrasında ortaya çıkan atıkların, atıkların kontrolü ile
ilgili mevzuata uygun olarak bertaraf edilmesi ihale dokümanında belirtilir.
Ancak ortaya çıkan atıklara yapılacak işlemlerde bu atıkların idarenin malı
olduğu hususu gözetilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 7 – (1) Bu Yönetmelik, 1/1/2008 tarihinden geçerli
olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı
birlikte yürütür.