GIDA HİJYENİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1)
Bu Yönetmeliğin amacı, gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını
sağlamak amacıyla gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son
tüketiciye arzına kadar uyması gereken gıda hijyenine ilişkin genel kuralları
belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1)
Bu Yönetmelik; gıda işletmecisinin birincil üretim aşaması dahil üretim, işleme
ve dağıtımın tüm aşamalarında gıda hijyenini sağlamak üzere uyması gereken
genel hijyen kuralları ile sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları kapsar.
(2) Bu Yönetmelik, ithalat ve ihracat kontrolleri ile
Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin uygulandığı gıda
işletmecileri için de geçerlidir.
(3) Bu Yönetmelik;
a) Kişisel tüketim amacıyla birincil üretime,
b) Kişisel tüketim amacıyla gıdanın hazırlanması,
işlenmesi ve depolanmasına,
c) Üreticisi tarafından küçük miktarlardaki birincil
ürünlerin son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel
perakendecilere doğrudan arzına,
ç) Sadece, jelatin ve kolajen üretimi için hammadde
sağlayan ve tanım gereği gıda işletmesi kapsamında olan toplama merkezleri ve
tabakhanelere,
uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1)
Bu Yönetmelik,
a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner
Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 22 nci, 24 üncü, 27 nci, 28
inci, 29 uncu, 30 uncu, 31 inci, 32 nci ve 34 üncü maddelerine dayanılarak,
b) 852/2004/EC sayılı Gıdaların Hijyenine İlişkin
Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğüne paralel olarak,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1)
5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak bu maddenin
ikinci fıkrasında yer alan tanımlar da geçerlidir.
(2) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Ambalajlama/ambalaj: Gıdanın bir kaba doğrudan
temas edecek biçimde yerleştirilmesini veya kabın kendisini,
b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
c) Bulaşma: Bir tehlikeyi veya başlangıcını,
ç) Eşdeğer: Aynı hedefleri karşılamaya yetkin olan
farklı sistemler veya tedbirleri,
d) Gıda hijyeni: Tehlikenin kontrol altına alınması ve
gıdaların kullanım amacı dikkate alınarak, insan tüketimine uygunluğunun
sağlanması için gerekli her türlü önlem ve koşulları,
e) Gıda işi: Kar amaçlı olsun veya olmasın, kamu kurum
ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından, gıdanın üretimi,
işlenmesi ve dağıtımının herhangi bir aşamasıyla ilgili bir faaliyeti,
f) Hermetik olarak kapatılmış kap: Tehlike girişine
karşı güvenlik oluşturmak amacıyla tasarlanmış kabı,
g) İçilebilir su: 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte
yer alan özelliklere uygun insan tüketimi amaçlı suları,
ğ) İşleme: Isıl işlem, tütsüleme, kürleme,
olgunlaştırma, kurutma, marinasyon, ekstraksiyon, ekstrüzyon ya da bunların bir
veya bir kaçının birlikte uygulanmasını da kapsayan ve başlangıçtaki ürünü
temel olarak değiştiren herhangi bir işlemi,
h) İşlenmemiş ürünler: Hasat edilen, bölünen,
parçalara ayrılan, dilimlenen, doğranan, kemiğinden ayrılan, kıyılan, yüzülen,
soyulan, çekilen, kesilen, temizlenen, ayıklanan, trimlenen, kabuğundan
ayrılan, öğütülen, soğutulan, dondurulan, derin dondurulan veya çözündürülen
ürünleri de içeren işlemeye tabi tutulmamış gıdaları,
ı) İşlenmiş ürünler: İşlenmemiş ürünlerin işlenmesi
sonucu elde edilen ve üretimleri için gerekli olan veya onlara karakteristik
özelliklerini veren bileşenleri içeren gıdaları,
i) Kanun: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununu,
j) Paketleme/paket: Bir veya birden fazla
ambalajlanmış gıdanın ikinci bir kaba yerleştirilmesini veya ikinci kabın
kendisini,
k) Son tüketici: Gıdayı herhangi bir ticari iş veya
faaliyet amacıyla kullanmayacak olan en son tüketiciyi,
l) Temiz deniz suyu: Doğal, yapay veya arıtılmış deniz
suyu veya gıdanın sağlık kalitesini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyecek
düzeyde mikro-organizma, zararlı maddeler veya zehirli deniz planktonu
içermeyen tuzlu suyu,
m) Temiz su: Temiz deniz suyu ve aynı kalitedeki tatlı
suyu,
n) Tesis: Gıda işletmesindeki herhangi bir birimi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Gıda İşletmecisinin Genel Sorumlulukları, Genel
İlkeler,
Genel ve Özel Hijyen Gereklilikleri
Gıda işletmecisinin genel sorumlulukları
MADDE 5 –
(1) Gıda işletmecisi, kontrolü altındaki üretim, işleme ve dağıtım aşamalarının
tümünün bu Yönetmelikte belirtilen ilgili hijyen gerekliliklerinin
sağlanmasından sorumludur.
Genel ilkeler
MADDE 6 –
(1) Gıda işletmecisi için gıda hijyenine ilişkin bu Yönetmelikte belirlenen
kurallar aşağıdaki genel ilkeler dikkate alınarak belirlenmiştir.
a) Gıda güvenilirliğinin sağlanmasında sorumluluk
öncelikle gıda işletmecisindedir.
b) Gıda güvenilirliğinin birincil üretimden başlayarak
son tüketiciye kadar gıda zinciri boyunca sağlanması gereklidir.
c) Ortam sıcaklığında güvenilir bir şekilde muhafaza
edilemeyen özellikle soğukta muhafazası gereken gıdalarda, soğuk zincirin
korunması gereklidir.
ç) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP
ilkelerine dayanan prosedürlerin iyi hijyen uygulamaları ile birlikte
uygulanmasından gıda işletmecisi sorumludur.
d) İyi uygulama kılavuzları, gıda işletmecisine gıda
zincirinin tüm aşamalarında gıda hijyeni kuralları ile tehlike analizi ve
kritik kontrol noktaları/HACCP ilkelerine uyum için yardımcı olan önemli bir
araçtır.
e) Bilimsel risk değerlendirmesine dayalı mikrobiyolojik
kriterlerinin ve sıcaklık kontrol gerekliliklerinin belirlenmesi gerekir.
f) İthal edilen gıdanın, en az yurtiçinde üretilen
gıda ile aynı hijyen kurallarına veya eşdeğer bir kurala tabi olması gerekir.
Genel ve özel hijyen gereklilikleri
MADDE 7 –
(1) Birincil üretim ve aşağıda belirtilen ilgili faaliyetleri yürüten gıda
işletmecisi, bu Yönetmeliğin 8 ve 9 uncu maddeleri ile birlikte hayvansal
ürünler söz konusu olduğunda Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliğinde belirtilen özel hijyen gerekliliklerini yerine getirir.
a) Birincil ürünlerin üretim yerinde niteliklerini
temel olarak değiştirmemek ve yeni tehlikelere sebep olmamak kaydıyla
taşınması, depolanması, ayıklanması ve benzeri diğer işlemlerine ilişkin
faaliyetler.
b) Bu Yönetmeliğin amacına ulaşılabilmesi için gerekli
durumlarda, canlı hayvanların taşınmasına ilişkin faaliyetler.
c) Bitkisel ürünler, balıkçılık ürünleri ve yaban avı
ürünleri söz konusu olduğu zaman, birincil ürünlerin niteliklerini temel olarak
değiştirilmemek kaydıyla, üretim yerinden bir tesise teslimine kadar
taşınmasına ilişkin faaliyetler.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen
faaliyetleri takiben, gıdanın üretim, işleme ve dağıtım aşamalarından birini
yürüten gıda işletmecisi, bu Yönetmeliğin üçüncü bölümünde yer alan genel
hijyen gereklilikleri ile birlikte Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliğinde belirtilen özel hijyen gerekliliklerini yerine getirmekle
sorumludur.
(3) Gıda işletmecisi, faaliyetinin gerektirdiği
durumlarda, aşağıdaki özel hijyen kurallarına uymak zorundadır.
a) Gıdalar için belirlenen mikrobiyolojik kriterlere
uymak.
b) Bu Yönetmeliğin amaçlarına ulaşmak için gerekli
prosedürleri uygulamak.
c) Gıdalar için sıcaklık kontrolü gerekliliklerine
uymak.
ç) Soğuk zinciri korumak ve kayıt altına almak.
d) Numune almak ve analiz etmek veya ettirmek.
(4) Gıda işletmecisi, numune alma ve analiz metodu
olarak, mevzuatta belirtilen uygun yöntemleri veya bu tür yöntemlerin
bulunmaması halinde, elde edilen sonuçlara eşdeğer sonuç sağlayan ve
uluslararası kabul görmüş kurallar veya protokollere göre bilimsel olarak
doğrulanmış referans yöntemleri kullanır.
(5) Gıda işletmecisi, bu Yönetmelik yükümlülüklerini
yerine getirmek üzere iyi uygulama kılavuzlarını kullanabilir.
Birincil üretim ve ilgili faaliyetler için genel
hijyen kuralları
MADDE 8 –
(1) Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, birincil ürünlerin sonradan
herhangi bir işleme tabi tutulacağını göz önünde bulundurarak, ürünlerin mümkün
olduğu kadar bulaşmaya karşı korunmasını sağlar.
(2) Gıda işletmecisi, birincil üretim ve ilgili
faaliyetlerde tehlike kontrolüne ilişkin olarak aşağıdaki hususlar da dahil
olmak üzere, ilgili mevzuatta belirtilen hükümleri uygular:
a) Hava, su, toprak, yem, gübre, veteriner tıbbi
ürünleri, bitki koruma ürünleri, biyositler, depolama, muamele ve atıklardan
kaynaklanan bulaşmanın kontrolüne ilişkin tedbirleri almak.
b) Zoonozların ve zoonotik etkenlerin kontrolü ve
izlenmesini içeren programlar dahil olmak üzere, insan sağlığına etkisi olan
hayvan sağlığı, hayvan refahı ile bitki sağlığına ilişkin tedbirleri almak.
(3) Hayvan yetiştiren, avlayan, toplayan veya
hayvansal birincil ürünleri üreten gıda işletmecisi aşağıdaki hususlarda
yeterli tedbirleri alır:
a) Yemin depolanması ve muamele edilmesi için
kullanılan binalar dahil olmak üzere, birincil üretim veya ilgili faaliyetlerle
bağlantılı bir şekilde kullanılan bütün tesislerin temiz tutulması ve gerekli
durumlarda temizlendikten sonra uygun bir biçimde dezenfekte edilmesi.
b) Ekipman, kap, konteyner, araç, gemi ile teknelerin
temiz tutulması ve gerekli durumlarda temizlendikten sonra uygun bir biçimde
dezenfekte edilmesi.
c) Kesimhaneye giden hayvanların ve gerekli durumlarda
hayvansal gıda üretiminde kullanılan hayvanların temizliğinin mümkün olan en
iyi biçimde yapılması.
ç) Bulaşmanın önlenmesi için gerekli durumlarda
içilebilir su veya temiz su kullanılması.
d) Gıda ile temas eden personelin sağlıklı olmasının
ve sağlık riskleri konusunda eğitim almalarının sağlanması.
e) Bulaşmaya sebep olacak hayvanların ve haşerelerin
önlenmesi.
f) Atıkların ve zararlı maddelerin bulaşmayı önleyecek
şekilde depolanması ve muamele edilmesi.
g) Yeni hayvanlar getirildiğinde ihtiyati tedbirlerin
alınması dahil gıdalarla insanlara geçen bulaşıcı hastalıkların girişinin ve
yayılmasının önlenmesi ve bu tür hastalıklara ilişkin şüpheli vakaların
Bakanlığa bildirilmesi.
ğ) Hayvanlardan alınan numunelerde veya diğer
numunelerde yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz sonuçlarının dikkate
alınması.
h) Yem katkı maddelerinin ve veteriner tıbbi
ürünlerinin, ilgili mevzuatında belirtildiği şekilde kullanılması.
(4) Bitkisel ürünleri üreten veya hasat eden gıda
işletmecisi aşağıdaki hususlarda yeterli tedbirleri alır:
a) Ekipman, kap, konteyner, araç, gemi ve teknelerin
temiz tutulması ve gerekli durumlarda temizlendikten sonra uygun bir biçimde
dezenfekte edilmesi.
b) Bitkisel ürünlerin temizliği ile üretim, taşıma ve
depolama şartlarının gerekli durumlarda hijyenik olmasının sağlanması.
c) Bulaşmanın önlenmesi için gerekli durumlarda
içilebilir su veya temiz su kullanılması.
ç) Gıda ile temas eden personelin sağlıklı olmasının
ve sağlık riskleri konusunda eğitim almalarının sağlanması.
d) Bulaşmaya sebep olacak hayvanların ve haşerelerin
önlenmesi.
e) Atıkların ve zararlı maddelerin bulaşmayı önleyecek
şekilde depolanması ve işlenmesi.
f) Bitkilerden alınan numunelerde veya diğer
numunelerde yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz sonuçlarının dikkate
alınması.
g) Bitki koruma ürünlerinin ve biyositlerin, ilgili
mevzuatında belirtildiği şekilde kullanılması.
(5) Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, resmi
denetim ve kontroller sırasında tespit edilen sorunlara yönelik düzeltici
faaliyetleri uygulamak ile yükümlüdür.
Birincil üretim ve ilgili faaliyetler için kayıt
tutulması
MADDE 9 –
(1) Gıda işletmecisi, işletmesinin faaliyet alanı ve büyüklüğüne uygun olarak,
tehlikelerin uygun bir biçimde kontrolü amacıyla, uyguladığı tedbirlere ilişkin
kayıt tutmak ve muhafaza etmek, talep edildiğinde Bakanlığa ve alıcıya ibraz
etmekle yükümlüdür.
(2) Hayvanları yetiştiren veya hayvansal birincil
ürünleri üreten gıda işletmecisi, özellikle aşağıda belirtilen hususlara
ilişkin kayıtları tutar:
a) Hayvanlara verilen yemin niteliği ve kökeni.
b) Veteriner tıbbi ürünleri veya hayvanlara uygulanan
diğer tedaviler, uygulanış ve kalıntı arınma sürelerinin tarihleri.
c) Hayvansal gıdaların güvenilirliğini etkileyebilecek
hastalıklar.
ç) Hayvanlardan alınan numunelerde veya teşhis amaçlı
alınan diğer numunelerde yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz
sonuçları.
d) Hayvanlara ve hayvansal ürünlere uygulanan
kontrollere ilişkin tüm raporlar.
(3) Bitkisel ürünleri üreten veya hasat eden gıda
işletmecisi, özellikle aşağıda belirtilen hususlara ilişkin kayıtları tutar:
a) Bitki koruma ürünleri ve biyositlerin her türlü
kullanımı.
b) Bitkisel gıdaların güvenilirliğini etkileyebilecek
haşere ve kemirgenlerin veya hastalıkların ortaya çıkması.
c) Bitkilerden alınan numunelerde veya diğer
numunelerde yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz sonuçları.
(4) Gıda işletmecisi, kayıtların tutulması için konu
ile ilgili mesleki eğitim almış kişilerden yardım alabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Birincil Üretim ve İlgili Faaliyetler Hariç Gıda
İşletmeleri
İçin Genel Hijyen Gereklilikleri
12 nci maddede belirtilenler dışındaki gıda
işletmeleri için genel gereklilikler
MADDE 10 –
(1) Gıda işletmelerinin temiz, iyi durumda olması, bakım ve onarımının düzenli
olarak yapılması sağlanır.
(2) Gıda işletmelerinin yerleşimi, tasarımı, inşası,
oturumu ve büyüklüğü;
a) Yeterli bakım, temizlik ve/veya dezenfeksiyona izin
veren, havadan kaynaklanan bulaşmayı engelleyen veya en aza indiren ve tüm
faaliyetlerin hijyenik olarak yapılmasına uygun ve yeterli çalışma alanı
sağlar.
b) Kir birikimi, toksik maddelerle temas, gıdanın
içine parçacıkların düşmesi ve yoğunlaşma veya yüzeyde istenmeyen küflerin
oluşmasını engeller.
c) Bulaşmaya karşı ve özellikle zararlı kontrolü
dahil, iyi gıda hijyeni uygulamalarına izin verir.
ç) Gerekli durumlarda, gıdanın uygun sıcaklıklarda
muhafazası için yeterli kapasitede depolama şartları ile uygun sıcaklık
kontrollü muameleyi, sıcaklıkların izlenmesini ve gerekli durumlarda kayıt
edilmesini sağlar.
(3) Yeterli sayıda, etkin bir drenaj sistemine bağlı
sifonlu tuvalet bulunur. Tuvaletler gıdanın muamele edildiği odalara doğrudan
açılmaz.
(4) Uygun bir şekilde yerleştirilmiş ve el temizliği
için tasarlanmış, yeterli sayıda lavabo bulunur. El temizleme lavabolarında,
sıcak ve soğuk akan su, el temizleme ve hijyenik kurulama maddeleri bulunur.
Gerekli durumlarda, gıda yıkama bölümleri el yıkama bölümlerinden ayrı olur.
(5) Uygun ve yeterli doğal veya mekanik havalandırma
düzenleri bulunur. Bulaşık alandan temiz alana mekanik hava akımı önlenir.
Havalandırma sistemi; filtrelere, temizliği ve değiştirilmesi gereken parçalara
kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilir.
(6) Personel tuvaleti, duş ve soyunma odalarında
yeterince doğal veya mekanik havalandırma sağlanır.
(7) Gıda işletmelerinde yeterli doğal ve/veya yapay
aydınlatma sağlanır.
(8) İstenilen amaca uygun olarak drenaj sistemi
kurulur. Drenaj sistemi bulaşma riskini önleyecek şekilde tasarlanır ve inşa
edilir. Drenaj kanallarının tamamen veya kısmen açık olması halinde bu
kanallar, atıkların kirli alandan temiz alana, özellikle son tüketici için
yüksek risk oluşturan gıdaların muamele edildiği alanlara doğru veya bu
alanların içerisine akmasını engelleyecek şekilde tasarlanır.
(9) Gerekli durumlarda, personel için yeterli
kapasitede ve sayıda çalışma kıyafetlerinin hijyenik tanzimine izin veren
soyunma, giyinme bölüm ve imkânları ile yeterli sayıda duş bulunur.
(10) Temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri gıdanın
muameleye tabi tutulduğu alanlarda depolanmaz.
Yemek yenilen alanlar ve 12 nci maddede belirtilen
gıda işletmeleri dışındaki gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya
işlendiği odalar için özel gereklilikler
MADDE 11 – (1)
Taşıma araçlarının bulunduğu odalar dahil gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi
tutulduğu veya işlendiği odaların tasarım ve planı, işlemler arasında ve
sırasındaki bulaşmaya karşı koruma dahil iyi gıda hijyeni uygulamalarına imkân
sağlayacak şekilde tasarlanır ve planlanır;
a) Zemin yüzeylerinin sağlam, kolay temizlenebilir ve
gerekli durumlarda dezenfekte edilebilir olması gerekir. Zemin yüzeylerinin, su
geçirmez, emici olmayan, yıkanabilir ve toksik olmayan maddelerden üretilmiş
olması gerekir. Uygun durumlarda, zemin yüzeyleri yeterli drenaja imkân sağlar.
b) Duvar yüzeylerinin sağlam, kolay temizlenebilir ve
gerekli durumlarda dezenfekte edilebilir olması gerekir. Duvar yüzeylerinin, su
geçirmez, emici olmayan, yıkanabilir ve toksik olmayan maddelerden üretilmiş
olması ve duvarların işlemlere uygun bir yüksekliğe kadar pürüzsüz bir yüzeye
sahip olması gerekir.
c) Tavanlar veya tavan olmayan yerlerde çatının iç
yüzeyinin ve çatıdaki veya tavandaki yapı elemanlarının ve donanımların kir
birikimini önleyecek, yoğunlaşmayı ve istenmeyen küflerin gelişmesini,
parçacıkların düşüşünü azaltacak biçimde olması gerekir.
ç) Pencereler ve diğer açıklıklar, kir birikimini
önleyecek şekilde inşa edilir. Dış ortama açılanlara, gerekli durumlarda haşere
ve kemirgenlerin girişini engelleyecek temizleme maksadıyla rahatça
çıkarılabilen ekipman takılır. Açık pencerelerin bulaşmaya sebep olabileceği
durumlarda, pencereler üretim esnasında kapatılır ve sabitlenir.
d) Kapıların temizlenebilir, gerekli durumlarda
dezenfeksiyonu yapılabilir, pürüzsüz ve emici olmayan malzemeden üretilmiş
olması gerekir.
e) Gıdanın muameleye tabi tutulduğu alanlardaki
yüzeylerin ve özellikle ekipman yüzeyleri dahil gıda ile temas eden tüm
yüzeylerin sağlam, kolay temizlenebilir ve gerekli durumlarda dezenfekte
edilebilir olması gerekir. Yüzeylerin pürüzsüz, yıkanabilir, korozyona
dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden üretilmiş olması gerekir.
(2) Gerekli durumlarda çalışma alet ve ekipmanlarının
temizliği, dezenfeksiyonu ve depolanması için yeterli teçhizat ve mekân
sağlanır. Bu teçhizat ve mekânın, korozyona dayanıklı malzemeden yapılmış
olması, kolay temizlenebilen ve yeterli sıcak ve soğuk su tedarikine sahip
olması gerekir.
(3) Gerekli durumlarda, gıdanın yıkanması için yeterli
donanım sağlanır. Gıdanın yıkanması için kullanılan lavabo veya benzeri
teçhizatın bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin gereklilikleri ile uyumlu, yeterli
sıcak ve/veya soğuk içilebilir suya sahip olması, temiz tutulması ve gerekli
durumlarda dezenfekte edilmesi gerekir.
Çadır, büfe ve seyyar satış araçları gibi taşınabilir
ve/veya geçici gıda işletmeleri, öncelikli yerleşim amacı özel konut olan ancak
içinde gıdanın düzenli olarak piyasaya arzı için hazırlandığı bina ve satış
makineleri için gereklilikler
MADDE 12 –
(1) Taşınabilir ve/veya geçici gıda işletmeleri, özellikle hayvanlar ve
haşerelerden kaynaklanan bulaşma riskini engelleyecek şekilde tasarlanır, inşa
edilir, yerleştirilir, temiz tutulur ve iyi şartlarda korunur.
(2) Gerekli durumlarda;
a) Personel hijyeninin yeterli düzeyde sağlanmasına
yönelik olarak ellerin hijyenik bir şekilde yıkanması, kurulanması, hijyen
kurallarına uyulması, gerekli durumlarda giysi değiştirme yerleri de dahil
olmak üzere yeterli imkânlar sağlanır.
b) Gıda ile temas eden yüzeylerin sağlam, kolay
temizlenebilir ve gerekli durumlarda dezenfekte edilebilir olması gerekir. Bu
yüzeylerin pürüzsüz, yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan
maddelerden üretilmiş olması gerekir.
c) Çalışma alet ve ekipmanlarının temizliği ve gerekli
durumlarda dezenfeksiyonu için yeterli imkânlar sağlanır.
ç) Gıda işletmesinde yürütülen faaliyetlerin bir
parçası olarak, gıdanın temizlenmesi durumunda bu işlemin hijyenik olarak
yapılabilmesi için yeterli imkânlar sağlanır.
d) Yeterli miktarda sıcak ve/veya soğuk içilebilir
nitelikte su tedariki sağlanır.
e) Tehlikeli ve/veya yenmeyen maddelerin ve sıvı veya
katı atıkların hijyenik bir şekilde depolanması ve işletmeden uzaklaştırılması
için yeterli düzenlemeler yapılır veya imkânlar sağlanır.
f) Gıdanın yapısına uygun sıcaklık şartlarının
korunması ve izlenmesi için yeterli düzenlemeler yapılır veya imkânlar
sağlanır.
g) Gıda mümkün olabildiğince bulaşma riskini önleyecek
şekilde yerleştirilir.
Taşıma
MADDE 13 –
(1) Gıdanın taşınması için kullanılan araç ve/veya kaplar, gıdayı bulaşmadan
korumak için temiz tutulur, bakımlı bir şekilde ve iyi şartlarda muhafaza
edilir ve gerekli durumlarda yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin verecek
şekilde tasarlanır ve imal edilir.
(2) Taşıma araçlarının ve/veya konteynerlerin içindeki
kaplar, bulaşmaya sebep olabileceği için, gıdadan başka herhangi bir maddenin
taşınmasında kullanılmaz.
(3) Gerekli durumlarda; gıdalar ile gıda dışındaki
maddelerin veya farklı gıdaların aynı anda birlikte konteyner ve/veya taşıma
araçları ile taşınması halinde ürünlerin birbirinden yeterince ayrılması
sağlanır.
(4) Sıvı, granül ve toz halindeki hazır ambalajlı hale
getirilmemiş gıda; gıdanın taşınması için ayrılmış kaplar ve/veya
konteyner/tankerlerde taşınır. Bu tür konteynerler, gıdanın taşınması için
kullanıldığını göstermek amacıyla, Yalnız Gıda İçindir. şeklinde Türkçe veya
Türkçe ile birlikte diğer herhangi bir yabancı dil kullanılarak, açıkça
görülebilecek, silinmeyecek ve bu amaca yönelik olarak kullanıldığını
gösterecek şekilde işaretlenir.
(5) Araçlar ve/veya konteynerler, sürekli taşınan
gıdadan başka herhangi bir madde veya farklı gıdaların taşınmasında
kullanılmaları durumunda, bulaşma riskinden kaçınmak için, yüklemeler arasında
etkili bir şekilde temizlenir ve gerekli durumlarda dezenfekte edilir.
(6) Gıdalar, araçların ve/veya konteynerlerin içine bulaşma
riskini en aza indirecek biçimde yerleştirilir ve korunur.
(7) Gıdaların taşınması için kullanılan araç ve/veya
konteynerlerin, gerekli durumlarda taşınan gıdaları uygun sıcaklıklarda
muhafaza etmesi ve söz konusu sıcaklıkları izlemeye imkân verecek nitelikte
olması gerekir.
Ekipman ile ilgili gereklilikler
MADDE 14 –
(1) Gıda ile temas eden malzeme, alet ve ekipman:
a) Etkili bir şekilde temizlenir ve gerekli durumlarda
dezenfekte edilir, temizlik ve dezenfeksiyon işlemi bulaşma riskini önlemek
için yeterli sıklıkta yapılır.
b) Bulaşma riskini en aza indirmeyi mümkün kılacak
biçimde yapılmış ve bu amaca uygun malzemeden üretilmiş olması, çalışır
durumda, bakımlı ve iyi şartlarda tutulması gerekir.
c) Geri dönüşümlü olmayan taşıma kapları ve paketleme
malzemeleri hariç ekipmanın, temizliğe ve gerekli durumlarda dezenfeksiyona
imkân verecek biçimde yapılmış ve bu amaca uygun malzemeden üretilmiş olması,
çalışır durumda, bakımlı ve iyi şartlarda tutulması gerekir.
ç) Ekipman; kendisinin ve çevresindeki alanın, yeterli
temizliğine imkân verecek şekilde yerleştirilir.
(2) Bu Yönetmeliğin amaçlarına ulaşılmasını güvenceye
almak için ekipmana gerektiğinde uygun bir kontrol cihazı yerleştirilir.
(3) Ekipman ve taşıma kaplarında korozyonu önlemek
için kimyasal maddelerin kullanılması gerektiğinde, bu maddeler iyi uygulama
ilkelerine göre kullanılır.
Gıda atığı
MADDE 15 –
(1) Gıda atığı, gıda olarak tüketilmeyen yan ürünler ve diğer atıklar; gıda
bulunan ortamlarda birikmelerini engellemek için mümkün olduğunca hızlı bir
şekilde uzaklaştırılır.
(2) Gıda atığı, gıda olarak tüketilmeyen yan ürünler
ve diğer atıklar; kapatılabilir kaplarda veya bu Yönetmeliğin amacına uygun
alternatif bir sistemle toplanır. Kapların veya alternatif sistemin uygun
şekilde yapılmış olması, sağlam durumda muhafaza edilmesi, kolayca temizlenmeye
ve gerekli durumlarda dezenfeksiyona uygun olması gerekir.
(3) Gıda atığı, gıda olarak tüketilmeyen yan ürünler
ve diğer atıkların depolanması ve işletmeden uzaklaştırılması için gerekli
imkânlar sağlanır. Atık depoları; temiz tutulmasına imkân sağlayan, gerekli
durumlarda hayvanlardan ve haşerelerden korunacak şekilde tasarlanır ve buna
uygun olarak kullanılır.
(4) Bütün atıklar, mevzuatına göre hijyenik ve çevreye
zarar vermeyecek şekilde ortamdan uzaklaştırılır, doğrudan veya dolaylı bulaşma
kaynağı olması engellenir.
Su tedariki
MADDE 16 –
(1) Gıda işletmesinde kullanılacak su, aşağıdaki şartları sağlayacak şekilde
tedarik edilir.
a) Gıdaya bulaşmayı önlemek üzere, her zaman kullanıma
hazır ve yeterli miktarda içilebilir su sağlanır.
b) Bütün haldeki balıkçılık ürünlerinde temiz su
kullanılabilir. Temiz deniz suyu canlı çift kabuklu yumuşakçalar, canlı
denizkestaneleri, canlı gömlekliler ve canlı deniz karından bacaklıları için
kullanılabilir. Temiz su, aynı zamanda bu ürünlerin dış temizliği için de
kullanılabilir. Temiz suyun kullanılması durumunda, gıdaya bulaşma kaynağı
olmasını önlemek amacıyla temiz su tedarikine ilişkin imkân ve prosedürlerin olması
gerekir.
(2) Yangın kontrolü, buhar üretimi, soğutma ve benzeri
diğer amaçlar için içilemeyen su kullanıldığında, bu suyun gerektiği gibi
işaretlenmiş ayrı bir sistem içerisinde dolaşması ve içilemeyen suyun
içilebilir su sistemi ile bağlantısının veya içine karışma durumunun olmaması
gerekir.
(3) Geri kazanılmış suyun işlemede veya bileşen olarak
kullanılması durumunda bulaşma riski oluşturmaması gerekir. Bu suyun
kalitesinin gıdanın son halinin sağlığa uygunluğunu etkilemeyeceği hususu
Bakanlığa ispat edilmedikçe içilebilir su ile aynı kalitede olması gerekir.
(4) Gıda ile doğrudan veya dolaylı olarak temas eden
buz, içilebilir sudan veya bütün haldeki balıkçılık ürünlerini soğutmak için
kullanıldığında, temiz sudan elde edilir. Buz, bulaşmadan korunacak şekilde
üretilir, muameleye tabi tutulur ve depolanır.
(5) Gıda ile doğrudan temas edecek buhar, sağlık için
tehlikeli herhangi bir madde içeremez veya gıdayı bulaştırma ihtimali
bulunamaz.
(6) Hermetik olarak kapatılmış kaplar içindeki gıdaya
ısıl işlem uygulandığında, ısıl işlemden sonra kapları soğutmak için kullanılan
suyun, gıda için bulaşma kaynağı olmaması sağlanır.
Personel hijyeni
MADDE 17 –
(1) Gıdanın muameleye tabi tutulduğu alanlarda çalışan bütün personelin,
kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, temiz ve gerekli
durumlarda uygun koruyucu kıyafet giymesi gerekir.
(2) Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu
hastalığın taşıyıcısı durumundaki veya enfekte yara, deri enfeksiyonları,
ağrılar veya ishal gibi şikâyetleri olan kişilerin herhangi bir şekilde
doğrudan veya dolaylı bulaştırma ihtimali varsa, gıda ile temasına, gıdaları
muamele etmesine veya gıdaların muameleye tabi tutulduğu alanlara girmesine
izin verilmez.
(3) Gıda işinde çalışan, gıda ile teması olma ihtimali
olan ve bu maddenin ikinci fıkrasında bahsedilen belirtileri gösteren kişiler,
hastalığını veya belirtilerini ve eğer mümkünse hastalığının sebeplerini gıda
işletmecisine bildirir.
Gıdalara uygulanabilen hükümler
MADDE 18 –
(1) Gıda işletmecisi, canlı hayvanlar hariç, hijyenik olarak normal tasnif
ve/veya hazırlama veya işleme prosedürleri uygulanmasına rağmen son ürünü insan
tüketimi için uygunsuz hale getiren; parazitler, patojenik mikroorganizmalar
veya toksinler tarafından kirletilmiş veya bozulmuş veya yabancı madde olduğu
veya yabancı maddelerle bulaştığı bilinen ham maddeleri veya bileşenleri veya
işlenmiş ürünlerin üretiminde kullanılan diğer maddeleri kabul etmez.
(2) Gıda işletmesinde depolanan tüm bileşenler ve ham
maddeler; bozulma, kokuşma ve bulaşmadan korunacak şekilde tasarlanmış uygun
şartlarda muhafaza edilir.
(3) Gıda; üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında
gıdayı insan tüketimine uygun olmaktan çıkarabilecek; sağlığa zarar veren veya
bulaşma sonucunda tüketiminin beklenmediği tüm bulaşmalara karşı korunur.
(4) Haşere ve kemirgen kontrolü için uygun prosedürler
uygulanır. Bu prosedürler, gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya
depolandığı yerlere evcil hayvanların girmesini önlemek amacıyla da uygulanır.
(5) Patojenik mikroorganizmaların üremesi veya toksin
oluşumuna imkân verebilecek ham maddelerin, bileşenlerin, ara ve son ürünlerin
sağlık riski oluşturabilecek sıcaklıklarda tutulmaması ve soğuk zincirin
kırılmaması gerekir. Hazırlama, taşıma, depolama, sergileme ve gıda servisi
gibi uygulamalara imkân vermek amacıyla, sağlık için bir risk oluşturmamak
şartıyla sınırlı süreler için söz konusu ürünlerin dış ortam sıcaklığında
bulundurulmasına izin verilebilir. İşlenmiş gıdayı üreten, muamele eden ve
ambalajlayan gıda işletmelerinin, ham maddeler ile işlenmiş maddelerin ayrı
depolanmasını sağlayacak yeterli genişlikte uygun odalara ve soğuk hava
depolarına sahip olması gerekir.
(6) Gıdanın düşük sıcaklıklarda tutulması veya servis
yapılması durumunda; ısıl işlem aşamasını takiben veya herhangi bir ısıl işlem
uygulanmamışsa son hazırlama aşamasından sonra sağlık için risk oluşturmayacak
sıcaklığa derhal soğutulması gerekir.
(7) Dondurulmuş gıdanın çözündürülmesi; patojenik
mikroorganizmaların üremesi veya gıdada toksin oluşumu riskini en aza indirecek
ve sağlık için bir risk oluşturmayacak sıcaklıklarda yapılır. Çözündürme
sırasında ortaya çıkan sıvılar, sağlık için risk oluşturabileceğinden uygun bir
şekilde drene edilir. Gıda, çözündürülme sonrasında patojenik mikroorganizmaların
gelişimi ve toksin oluşumu riskini en aza indirecek biçimde muamele edilir.
(8) Tehlikeli ve/veya hayvan yemi dahil yenilemeyen
maddeler, uygun bir biçimde etiketlenir ve güvenli kaplarda ayrı depolanır.
Gıdaların ambalajlanmasına ve paketlenmesine ilişkin
hükümler
MADDE 19 –
(1) Ambalajlama ve paketleme için kullanılan materyal bulaşma kaynağı olamaz.
(2) Ambalaj materyali, bulaşma riskine maruz
kalmayacak biçimde depolanır.
(3) Ambalajlama ve paketleme işlemleri ürünlerin
bulaşmasını önleyecek şekilde yürütülür. Uygun durumlarda ve özellikle teneke
kutu ve cam kavanoz kullanıldığında, kapların yapısının bütünlüğünün ve
temizliğinin sağlanması gerekir.
(4) Gıdalar için tekrar kullanılan ambalajlama ve
paketleme materyalinin temizlenmesi ve gerekli durumlarda dezenfekte
edilmesinin kolay olması gerekir.
Isıl işlem
MADDE 20 – (1)
Gıdanın hermetik olarak kapatılmış kaplarda piyasaya sunulması durumunda
aşağıdaki gerekliliklere uyulur:
a) İşlenmemiş bir ürünü işlemek veya işlenmiş bir
ürünü daha ileri düzeyde işlemek için kullanılan herhangi bir ısıl işlem
yönteminin; işleme tabi tutulan ürünün her tarafını verilen zaman süresi
içerisinde istenilen sıcaklığa yükseltmesi ve işlem sırasında gıdanın
bulaşmasını önlemesi gerekir.
b) Gıda işletmecisinin, uygulanan yöntemin istenilen
amaçlara ulaşabilmesini sağlamak için, otomatik cihazların kullanılması dahil,
özellikle sıcaklık, basınç, kapama ve mikrobiyoloji gibi ilgili temel
parametreleri düzenli olarak kontrol etmesi gerekir.
c) Kullanılan yöntemin; pastörizasyon, ultra yüksek
sıcaklık/UHT veya sterilizasyon gibi uluslararası kabul görmüş standartlara
uygun olması gerekir.
Eğitim
MADDE 21 –
(1) Gıda işletmecisi,
a) Gıda işinde çalışan personelin yaptıkları işin
gerektirdiği gıda hijyeni konularında kontrol edilmelerini ve
bilgilendirilmelerini ve/veya eğitilmelerini,
b) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci
fıkrasında belirtilen prosedürün geliştirilmesi ve sürdürülmesinden veya iyi
uygulama kılavuzlarının uygulanmasından sorumlu olan personelin, tehlike
analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP ilkelerinin uygulanması konusunda
yeterli eğitimi almalarını,
sağlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları/HACCP,
Resmi Kontroller, Onay ve Kayıt
Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP
MADDE 22 –
(1) Gıda işletmecisi, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP
ilkelerine dayalı prosedürleri veya kalıcı bir prosedürü uygulamaya koyar,
uygular ve sürdürür.
(2) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP
aşağıdaki yedi temel ilkeyi içerir;
a) Önlenmesi, elimine edilmesi veya kabul edilebilir
düzeylere düşürülmesi gereken tehlikelerin belirlenmesi,
b) Bir tehlikenin önlenmesi veya elimine edilmesi veya
kabul edilebilir düzeylere düşürülmesi için kontrolün temelini oluşturan aşama
veya aşamalarda kritik kontrol noktalarının belirlenmesi,
c) Belirlenen kritik kontrol noktalarında, tanımlanan
tehlikenin önlenmesi, elimine edilmesi veya azaltılması için, kabul
edilebilirliği kabul edilemezlikten ayıran kritik limitlerin oluşturulması,
ç) Kritik kontrol noktalarında etkin izleme
prosedürlerinin oluşturulması ve uygulanması,
d) Yapılan izlemede, kritik kontrol noktasının kontrol
altında tutulamadığı durumlar için düzeltici faaliyet prosedürlerinin
oluşturulması ve uygulanması,
e) (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerde belirtilen
tedbirlerin etkin olarak uygulandığının doğrulanması için düzenli olarak
yürütülen prosedürlerin oluşturulması,
f) (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerde belirtilen
tedbirlerin etkin olarak uygulandığının kanıtlanması için işletmenin yapısı ve
büyüklüğüne uygun belge ve kayıtların oluşturulması.
(3) Gıda işletmecisi; üründe, üretilen gıdanın işleme
yönteminde veya üretimin herhangi bir aşamasında değişiklik yaptığında
prosedürü gözden geçirir ve üzerinde gerekli değişiklikleri yapar.
(4) Bu maddenin birinci fıkrası sadece, birincil
üretim ve ilgili faaliyetlerden sonra gıdanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımı
aşamalarından birini veya birkaçını yürüten gıda işletmecisi için geçerlidir.
(5) Gıda işletmecisi;
a) İşletmesinin faaliyet alanı ve büyüklüğünü dikkate
alarak, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartları karşıladığını
kanıtlayan bilgi ve belgeleri, Bakanlığın talep ettiği şekilde sağlar.
b) Bu madde uyarınca geliştirilen prosedürleri
tanımlayan bütün belgelerin güncelliğini sağlar.
c) Diğer tüm belge ve kayıtları uygun bir süre ile
saklar.
Resmi kontroller, onay ve kayıt
MADDE 23 –
(1) Gıda işletmecisi, Kanuna dayalı yayımlanan mevzuatın uygulanması konusunda
Bakanlıkla işbirliği yapar.
(2) Gıda işletmecisi, gıdanın üretim, işleme ve
dağıtım aşamalarından herhangi birinde faaliyet gösteren tesisinin kayıt veya
onay işlemlerini Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe
göre yaptırmak zorundadır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İyi Uygulama Kılavuzları ve Kılavuzlar İçin Tavsiyeler
İyi uygulama kılavuzları
MADDE 24 –
(1) Bakanlık aşağıda koşulları belirtilmiş olan, tehlike analizi ve kritik
kontrol noktaları/HACCP ilkelerinin uygulanması ile iyi hijyen uygulamalarını
içeren iyi uygulama kılavuzlarının hazırlanmasını teşvik eder. Gıda
işletmecisinin kullanımına yönelik olarak hazırlanan bu kılavuzlar ihtiyari
nitelik taşır.
(2) İyi uygulama kılavuzlarının hazırlanması halinde
aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
a) İyi uygulama kılavuzları, Kodeks Alimentarius
Komisyonunun mevcut olan iyi uygulama kılavuzları ve mevzuat hükümleri göz
önünde bulundurularak, Bakanlık ve tüketici örgütleri de dahil kılavuzdan
etkilenebilecek ilgili tarafların katılımı veya görüşü alınarak gıda sektörü
tarafından hazırlanır.
b) Birincil üretim ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin
birinci fıkrasında yer alan faaliyetleri yürüten gıda işletmecisine yönelik iyi
uygulama kılavuzlarının hazırlanmasında bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer
alan hükümler dikkate alınır.
(3) İyi uygulama kılavuzları, 3/4/2002 tarihli ve
24715 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Teknik Mevzuatın ve Standartların
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelikte Ulusal
Standardizasyon Kuruluşu olarak geçen Türk Standartları Enstitüsünün
himayesinde de hazırlanabilir.
(4) Hazırlanan iyi uygulama kılavuzlarının Bakanlıkça
değerlendirilmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) İyi uygulama kılavuzlarının bu maddenin ikinci
fıkrasına uygun olarak hazırlanmış olması.
b) İyi uygulama kılavuzlarının içeriğinin ilgili
sektör tarafından uygulanabilir olması.
c) İyi uygulama kılavuzlarının, bu Yönetmeliğin 6, 7
ve 22 nci maddelerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirebilmesi için
kapsadığı gıdalara yönelik ilgili sektöre yol gösterici olması.
Birincil üretim ve ilgili faaliyetlere yönelik iyi
uygulama kılavuzları için tavsiyeler
MADDE 25 –
(1) İyi uygulama kılavuzları, birincil üretim ve bu Yönetmeliğin 7 nci
maddesinin birinci fıkrasında yer alan faaliyetlerde tehlikelerin kontrolüne
ilişkin iyi hijyen uygulamalarına rehberlik eder.
(2) İyi uygulama kılavuzları; Kanunda belirtilen ve
Bakanlıkça yürütülen kontrol dahil tüm programlarla belirlenen tedbirleri
içerecek şekilde, birincil üretim ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci
fıkrasında yer alan faaliyetlerde ortaya çıkabilecek tehlikelerle ilgili bilgi
ve bu tehlikelerin kontrolüne ilişkin eylemleri içerir. Bu tehlike ve
tedbirlerin örnekleri aşağıdaki hususları içerir:
a) Mikotoksinler, ağır metaller ve radyoaktif maddeler
gibi bulaşanların kontrolü.
b) Su, organik atıklar ve gübrelerin kullanımı.
c) Bitki koruma ürünleri, biyositlerin doğru ve uygun
kullanımı ve izlenmesi.
ç) Veteriner tıbbi ürünleri ve yem katkı maddelerinin
doğru ve uygun kullanımı ve izlenmesi.
d) Yemin hazırlanması, depolanması, kullanımı ve
izlenmesi.
e) Ölü hayvanların, atık ve çöplerin uygun bir şekilde
işletmeden uzaklaştırılması.
f) Gıdalar ile insanlara geçebilecek bulaşıcı
hastalıkların girişini önlemeye yönelik önleyici tedbirlerin alınması ve
Bakanlığa bildirimde bulunulması.
g) Etkin temizlik ile haşere ve kemirgen kontrolü
dahil, gıdanın üretimi, işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve taşınmasının
uygun hijyenik şartlar altında olmasını sağlayan prosedürler, uygulamalar ve
yöntemler.
ğ) Kesim ve üretim amaçlı beslenen hayvanların
temizliğine ilişkin tedbirler.
h) Kayıt tutulmasına ilişkin tedbirler.
ALTINCI BÖLÜM
İthalat ve İhracat
İthalat
MADDE 26 –
(1) İthal edilen gıdaların hijyen gereklilikleri, bu Yönetmeliğin 6, 7, 22 ve 23
üncü maddelerinde belirtilen gerekliliklere uygun olmak zorundadır.
İhracat
MADDE 27 – (1)
İhraç veya yeniden ihraç edilen gıdaların hijyen gereklilikleri, bu
Yönetmeliğin 6, 7, 22 ve 23 üncü maddelerinde belirtilen gerekliliklere uygun
olmak zorundadır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 28 –
(1) 27/8/2004 tarihli ve 25566 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Gıda
ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda
Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında
Yönetmelik bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren yürürlükten
kaldırılmıştır.
Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışma izin belgesi,
çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer
belge alarak faaliyet gösteren gıda işletmecisi, işletmesini 31/12/2012
tarihine kadar bu Yönetmeliğin işletme gerekliliklerine uygun hale getirmek
zorundadır. Ancak, bu Yönetmeliğin işletme gerekliliklerine 31/12/2012 tarihine
kadar uyum sağlayamayacak gıda işletmecisi, işletmesinin modernizasyonuna dair
planı sunması halinde bu süre 31/12/2013 tarihine kadar uzatılabilir.
(2) Halen faaliyet gösteren gıda işletmeleri bu
Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren onay alınıncaya kadar; 27/8/2004 tarihli
ve 25566 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve
Malzemeleri Üreten İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni
İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin, 5/1/2005
tarihli ve 25691 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırmızı Et ve Et Ürünleri
Üretim Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin ve 8/1/2005
tarihli ve 25694 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kanatlı Hayvan Eti ve Et Ürünleri
Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin
bu Yönetmeliğin işletme gerekliliklerine ilişkin hükümlerine aykırı olmayan
hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
Yürürlük
MADDE 29 –
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 30 –
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.